Равенството на половете отреди 36-о място на България

България е на 36-о място по равенство между половете, сочи тазгодишната класация на Световния икономически форум, цитирана от Франс прес в сряда. Страната ни бележи изоставане, тъй като през 2007 година е била на 25-о място.

Докладът сочи, че като цяло скандинавските страни продължават да водят по равенство между мъжете и жените, докато Китай, САЩ и Франция са постигнали

значителен напредък. Начело на класацията, която включва статистика за 130 страни на основата на икономически, политически, образователни и здравни критерии, отново са Норвегия, Финландия, Швеция и Исландия. Тези държави покриват 80 процента от съществуващата пропаст между мъжете и жените.

За трета поредна година Франция е направила скок към върха на списъка - от 51-о място миналата година до 15-о тази година благодарение на засилващото се женско участие в "икономическата и влиятелната политическа сфера".

Спрямо 2007 година Китай е със 17 позиции напред, достигайки 57-о място, след като в страната е намаляло неравенството между половете "в образованието, икономическия живот и политиката".

Делът на жените на отговорни постове се е увеличил и в САЩ, които се нареждат на 27-а позиция (31-а през 2007 година). На дъното на класацията са мюсюлманските страни - Йемен (130-о място), Саудитска Арабия (128-о място), Пакистан (127-о място), Мароко (125-о място, Египет (124-о място) и Турция (123-о място).

Установен е напредък в Тунис (103-то място), Йордания (104-то място) и Обединените арабски емирства (105-о място) благодарение на ограничаването на голямата разлика в ограмотяването.

Споделяне
Още от Свят