Равин оправда секса на израелски агентки с врагове заради борбата с тероризма

Израелски равин даде благословията на секса тип "мухоловка", при който жени агенти на външното разузнаване Мосад преспиват с врагове в рамките на борбата с тероризма, пише вестник "Йедиот ахронот", цитиран от БТА във вторник.

Според тълкуването на равин Ари Шват на еврейските религиозни закони подобна дейност дори може да се възприеме като най-благородно дело или мицва.

Становището на равина е цитирано в изследване на тема "Незаконният секс в името на националната сигурност", публикувано от института Цомет, който изучава връзките между религията и съвременността.

Арестът в края на 80-те години на израелския ядрен техник Мордехай Вануну, който разкри подробности за израелската ядрена програма, или убийството на терориста Махмуд ал Мабхух през януари 2010 г. в Дубай са типични примери за резултатите от

"мухоловката". Смята се, че и в двата случая е използвана агентка на Мосад за примамка.

Шват отбелязва обаче, че този подход не е присъщ само на съвременния шпионаж. Всъщност такива примамки са прилагани още в библейски времена.

Еврейската царица Естер преспала с персийския цар Ксеркс около 500 г. пр.н.е., за да спаси народа си, а Яел, съпругата на Хевер, преспала с вражеския военачалник Сисра, за да го изтощи и да го обезглави, твърди библейската традиция.

Има обаче и уловка, ако за такива мисии се използва омъжена жена, пише равинът.

"Ако е необходимо да се използва омъжена жена, ще е най-добре съпругът ѝ да се разведе с нея. След половия акт той може да си я върне", казва Ари Шват.

Директорът на института Цомет равин Израел Розен похвалил изследването на равин Ари Шват и отбелязал, че "жените агенти на Мосад вероятно няма да се консултират с равин" преди мисиите си.

Споделяне

Още от Свят