Разбилият се в Афганистан самолет е купен от България

Самолетът на афганистанската авиокомпания "Памир еъруейз" с 43 души на борда се разби близо до Кабул, за където е летял, съобщиха агенциите в понеделник.

Катарската телевизия "Ал Джазира" предаде, че самолетът руско производство "Ан-24" е бил купен преди три месеца от България.

От българското Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията уточниха, че машината в действителност е била българска собственост, но още през 2007 г. е отписана от Националния регистър на въздухоплавателните средства, заради изискване на ЕС.

Афганистан е купил летателния апарат преди три месеца, като преди това афганистански екип е направил своя техническа проверка на самолета. От България той е излетял с афганистански номера, уточняват от МТИТС.

Самолетът на афганистанската авиокомпания "Памир еъруейз", който изпълнявал полет от град Кундуз до столицата Кабул, изчезна в понеделник от радарите на около 30 км от дестинацията си.

Кореспондентката на "Ал Джазира" в Кабул предаде още, че причините за катастрофата за момента не са изяснени, но е възможно това да е лошото време. "Условията са лоши. Толкова е мъгливо, че не се води спасителна операция", посочи тя.

Източник от афганистанското министерство на транспорта допусна по-рано, че причина за катастрофата може да са именно неблагоприятните метеорологични условия.

Шестима чужденци са пътували с разбилия се днес в Афганистан самолет, предаде Франс прес, която е получила списък с имената на пътниците. Националността им се изяснява.

На борда на самолета е имало общо 43 души - 38 пасажери и петчленен екипаж, уточни афганистанското министерство на вътрешните работи. То не даде информация за оцелели.

Самолетът на афганистанската авиокомпания "Памир еъруейз" извършвал полет от северния град Кундуз за столицата Кабул. Той се разбил в отдалечен планински район в провинция Парван, североизточно от Кабул.

"Памир еъруейз" е една от трите големи частни авиокомпании в Афганистан. Тя изпълнява главно вътрешни полети.

Споделяне

Още от Свят