Разбирам я и я мога тая работа с арестите, тя е най-антикризисната мярка

Разбирам я и я мога тая работа с арестите, тя е най-антикризисната мярка
Не можеш да пълниш хладилника на хората, след като не си хванал тези, които са го изпразвали, каза премиерът Бойко Борисов в петък, обяснявайки защо арестите са най-важната, според него, антикризисна мярка.

"Аз имам стаж и като полицай, и като кмет. Още като кмет в моя кабинет правихме арести. Имаме вече осъдителни присъди, хванати са от "Трамкар” и много други такива, разследванията ни в "Топлофикация”, в много общински фирми вече са с осъдителни присъди. Разбирам я, мога я тази работа, тя е най-антикризисната мярка, защото не можеш да пълниш хладилника на хората, след като не си хванал тези, които са го изпразвали. Моята тактика е тази, хората ни избраха заради това и аз мисля, че го правим перфектно”, коментира Борисов.

По-късно в Плевен той доразви мисълта си така: "За съжаление, повече време изкарвам като полицай и прокурор, отколкото като премиер, защото първо трябва да вкараме в затвора тези, които са обрали хладилниците на хората, за да може като почнем да ги пълним да няма кой да ги краде... Това е най-важната антикризисна мярка, иначе е безсмислено да се прави каквото и да било, след като пак ще го открадват."

По време на парламентарния контрол премиерът обеща през следващата седмица да има разкрития за контрабанда с алкохол и цигари.

Много от знаковите хора в контрабандата вече са задържани, каза Борисов, като по този начин отговори на депутата от левицата Корнелия Нинова, че в момента контрабандата е 50 на сто от търговията и държавата е загубила от това един милиард лева. Разкритията през следващите седмици ще бъдат по търговията на алкохол и цигари - ще ви бъде интересно да гледате и да слушате, заяви Борисов.

Въпросът на Нинова беше относно мерките за възстановяване на българската икономика, приети с решение на МС. Тя каза, че безработните са се увеличи с 380 000 и бюджетът е с дефицит от 1.4 млрд. лева за първите три месеца на годината. Нинова също така посочи, че борбата с корупцията е хубаво нещо, но не разкрива работни места и не дава хляб на хората.

По този повод Борисов ѝ обясни как стоят приоритетите с пълненето на хладилника.

По предотвратяването на злоупотреби с бюджетни средства и данъчни измами се работи непрекъснато и всекидневно, и резултатите са видни за всички, коментира Борисов.

По думите му тези разкрития имат пряк спасителен за икономиката ефект, защото пресичат всички практики за източване на държавни средства и стигат до схемите, по които то е правено досега. Той увери, че разкритията ще продължат. Резултатите идват бавно, но както виждате, операциите идват една след друга и ще стигнем до край, смята той.

В рамките подготвения си отговор за антикризисните мерки на кабинета Борисов каза, че усилията на правителството имат за цел запазване на стабилна макроикономическа среда и на валутния борд, при сегашния фиксиран курс на лева към еврото. Стремим се към поддържане на нисък и контролиран бюджетен дефицит в условията на криза и усвояване на европейските фондове с активното взаимодействие с ЕК, ОЛАФ и прокуратурата, добави той.

Определихме 60 мерки за солидарно понасяне на последиците от кризата, в пряк диалог с работодателите и синдикатите, информира премиерът.

Той обясни как управлението на тройната коалиция е повишило пенсиите в края на мандата си, макар че е знаело, че пари няма и новото управление има да плаща 900 млн. лева допълнително.

Премиерът каза, че засега не се налага увеличаване на здравноосигурителната вноска. Разходите на администрацията ще бъдат съкратени.

Не съм предполагал, че хората може да бъдат оставени с ползване за отпуск от по 200-300 дни, каза Бойко Борисов и призова синдикатите да не допускат "тази гавра с
хората".

В момента анализираме и разкриваме сключването на финансово необезпечените и сключените в нарушение на Закона за обществените поръчки договори, с които държавата е ощетена в изключително висока степен, посочи Борисов.

Той добави, че е пратил в прокуратурата стенограмата от разговорите си с шефове на дирекции от министерствата по тази тема.

Борисов благодари на НДСВ, БСП и СДС, че са контролирали общинския съвет, докато той беше кмет на София и за това, според него, там не можело да се говори за сделка, ако не е обезпечена. "Ако това е било в държавата, нямаше да има тези безобразия. При нас не можеше да мине в столицата да има поръчка, без да има гарантирано финансиране. Няма никаква преднамереност в отговорите на въпросите на хората, те са много логични за всичко, което се е случило”, заяви Борисов.

Той отрече да е казвал, че ще прикрива злоупотреби на СДС. Борисов уточни, че се е изказвал по договорите, подписани по време на правителството на премиера Иван Костов с американска и италианска компания за строеж на ТЕЦ, от които сега НЕК купува ток на цена 126 и 137 лева за мегаватчас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?