Разбит е канал за хероин през България

Канал за хероин, по който са преминали над два тона дрога, е разбит от спецслужбите на няколко държави. В международната операция, при която е заловена организирана престъпна група, е участвала и България, съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов на брифинг в понеделник с участието и на германския посланик Харалд киндерман, директора на митниците Асен Асенов и главния прокурор Никола Филчев.

При операцията в различни европейски държави са заловени 605 кг хероин, а 11 души са осъдени общо на 65 години затвор. Сред тях е и 55-годишният българин Александър Александров. Неговата роля е била да набавя куриерите и да транспортира наркотика, обясни ген. Борисов.

Началото на операцията е на 15 януари 2004 г., когато турските спецслужби информират колегите си в Мюнхен, че предстои да бъде транспортиран хероин от Турция към Европа. На 27 януари същата година започнало следствено дело срещу 58-годишен турчин, който дотогава не бил познат на полицията. Два дни

по-късно два автомобила, предназначени за контрабандата, тръгнали от България и Турция към Западна Европа.  В една от колите "Крайслер", карана от 53-годишен българин, е открит 58.5 кг. хероин. Във втората кола е имало 68 кг. дрога.

Малко по-късно НСБОП идентифицира 52-годишен българин, който набавял куриерите, които да транспортират дрогата. През февруари е обискирано жилище, в което са открити 145 кг. хероин и за което се предполага, че е използвано като депо.

В рамките на операцията през първите месеци на миналата година са задържани петима турски граждани, един българин и един холандец. Малко по-късно е задържан и организаторът на канала от турска страна.

В течение на годината, по време на операцията са конфискувани още няколко пратки и общото количество стига 605 килограма. В средата на декември м.г. в Македония е задържан и българина, организатор на “мулетата”.

По този случай са работили службите в 12 европейски държави. На брифинга в понеделник в София участваха представители от Турция, Македония, Гърция и Холандия.

За първи път не изтече информация, похвали се главният секретар на МВР и уточни, че в момента се провеждат 8-9 операции от подобен тип. Посвещавам тази операция на всички, "които умират да ни критикуват", бе заключението на ген. Борисов, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България