Разбит е канал за мигранти с тартор жена и участник бивш МВР-служител

Шестима трафиканти са в ареста, а петима чужденци са предадени на властите

Разбит е канал за мигранти с тартор жена и участник бивш МВР-служител

За разбит канал за незаконен трафик на мигранти през България, който е ръководен от 37-годишна жена, а в нелегалния превоз на чужденците е участвал бивш служител на МВР, съобщиха от пловдивската полицейска дирекция в неделя. Общо шестима души, сред които две жени, са арестувани при акцията, проведена предишната вечер. Задържани са и петима чужденци, които са били превозвани в ескорт с четири автомобила. Те ще бъдат предадени на миграционните власти.

Акцията е станала в съботната вечер, на разклона на село Войводиново на автомагистрала "Тракия“ в посока към София, служители от дирекцията на МВР в Пловдив спрели три автомобила – "Ауди А8“, "Ауди А3“ и "Мерцедес“, а по-късно и "Пежо“, в които имало деветима български граждани и петима нелегално влезли у нас чужденци - от сирийски и иракски произход. Мигрантите трябвало да бъдат закарани от Турция до София, съобщи директорът на пловдивската дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков.

Чужденците са били транспортирани в първите два автомобила. Имало е пилотна кола, която се е движила десетина минути пред останалите. Водещото ауди било оборудвано със светлинна и звукова сигнализация като автомобил на НСО, за да бъде пропускан ескортът без проверки от полицията. Този автомобил бил управляван от 51-годишен мъж от София, който до момента не е известен с противозаконна дейност. Николай Д. е бивш служител на МВР, работил в една от специализираните структури на ведомството. Напуска я през 1988 година. Освен бившият МВР-служител в колата е имало двама сирийци – на възраст 20-22 години с документи. Пътници са били и  Камен В. -/на 36 г. от Костинброд, Делян Н. - на 31г. от Бургас, и Анелия В. - на 30 г. от Костинброд, които също са задържани.

В "Мерцедеса", управляван от Любомир Д. - на 33 г. от Костинброд, има трима бежанци от Ирак, също с документи. След час на същото място е спряно "Пежо", в което се возят четири лица - Калина И. - на 37 г. от Хасково, смятана за ръководител на престъпната схема, и още три лица, за които не е установена съпричастност към престъплението - подпомагане и превозване с цел незаконно пребиваване в България на чуждестранни граждани.

Чуждите граждани не са обяснили каква е била крайната им цел. За транспортирането от Турция до София те са платили между 500 и 1000 евро, предаде БНР.

На шестимата задържани са повдигнати обвинения за незаконен трафик на чужденци и са им наложени мерки "задържане за 72 часа“, съобщиха от прокуратурата. В хода на операцията задържаните не са оказали съпротива и до момента съдействат на разследващите.

След приключването на процесуално-следствените задържаните чужденци ще  бъдат настанени в центъра в Харманли. .

По акцията за разбиването на този канал за трафик на чужденци се е работило в продължение на два месеца, след подаден сигнал, каза още Атанас Илков.

Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова обясни, че за  противозаконно подпомагане на чуждестранни граждани за преминаване и пребиваване на територията на България, с цел имотна облага, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 години и глоба от 5 000 - 20 000 лева.

Автомобилите, собственост на някои от обвиняемите, при доказване на вина, ще бъдат конфискувани в полза на държавата, допълни Мутафова.

Споделяне

Още от България