Разбита е голяма мрежа за трафик на косовари към Западна Европа

Снимка: Архив

При полицейска операция в няколко европейски страни бяха задържани десетки заподозрени членове на мрежа, извършила трафик на около 10 000 граждани на Косово към Западна Европа, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Европол.

В операцията са участвали близо 400 полицаи, които са извършили 77 ареста в Австрия, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Словакия и Косово. Задържаните са главно косовски,
чешки, словашки, сръбски, босненски и македонски граждани.

Подозира се, че миналата година мрежата е транспортирала около 10 000 души в Западна Европа, съобщи австрийската полиция. Имигрантите трябвало да платят 2800 евро на човек или 7000 евро на семейство, за да бъдат прекарани нелегално до Сърбия, а оттам в Унгария, която е част от Шенгенското пространство. След това те били транспортирани по-нататък към западноевропейските страни.

Десетки хиляди косовски граждани, главно етнически албанци, напуснаха страната си от декември миналата година с цел да достигнат нелегално до страни от Европейския съюз. Повечето от тях се добират сами до Сърбия, където търсят помощта на трафиканти. Мнозина минават пеша през гори и полета в зимния студ, водейки и децата си.

Хиляди от тях са поискали политическо убежище в Унгария и други страни от ЕС, въпреки че в страната си страдат не от политическо преследване, а само от бедност.

Германия е една от главните дестинации за косовските имигранти, наред с Швейцария, Франция и Италия.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?