Разбита е група за отвличания

Разбита е група за отвличания

При мащабна акция, която продължава и в момента, е разбита групата за отвличания. В рамките на операция "Наглите"са арестувани 25 лица, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в четвъртък рано сутринта.

Сред тарторите на групата са хора с прякори Културиста, Йожи и Хамстера.

Това е ответният удар, който нанася държавата, на наглите престъпни типове, които тормозят обществото в последните две години, заяви Цветанов.

Арестуваните са само българи, сред тях има криминално проявени с богати досиета, някои са излежавали дори ефективни присъди за въоръжени грабежи с опит за убийство, каза Цветанов.

Няма задържани нито бивши, нито настоящи служители на МВР и засега няма данни в групата да са участвали полицаи.

Министър Цветанов обаче отбеляза, че проверяват полицай за контакти с престъпната група.

Акцията е проведена в София, Враца, Монтана и Велико Търново.

В момента на територията на страната върви паралелна операция по привеждане в известност на криминалния контингент, каза главният комисар на МВР Калин Георгиев.

Тони Хамстера е работил за Алексей Петров

Високопоставен източник от МВР заяви, че Тони Хамстера е работил неофициално за застрахователна компания "Лев Инс" и е в близки отношения с бившата барета и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.

Хамстера, чието име се завъртя и миналата година покрай зверския побой над журналиста Огнян Стефанов, не бил сред босовете на бандата.

Тарторът с прякор Йожи е имал 12-годишна присъда от преди 16 г. за магистрални грабежи.

Сред задържаните е и Валентин Янев – Вальо Бореца. По-рано тази година той бе арестуван покрай случай на отвличане, но съдът го освободи поради липса на доказателства.

Петима босове

Калин Георгиев съобщи, че изявените лидери на групата са петима. Той е убеден в събраните срещу тях доказателства, макар че задържането не е станало по време на отвличане, при предаване на откуп или докато групата е държала жертвите си. Доказателствата са гарантирани и от прокуратурата, без което полицията нямало да пристъпи към арести.

"Нашето вътрешно убеждение е, че това е групата, извършила знаковите отвличания през последните две години. Надявам се да успеем да го докажем и в съда", каза той.

По-късно премиерът Бойко Борисов съобщи, че разполагат със свидетели. От думите му стана ясно, че имат "вътрешен човек".

По неофициална информация разплитането на случая е започнало с ареста преди около месец на двама автокрадци, известни с прякорите Иван Дебелия и Патицата, които са били част от групата за отвличания.

Имаме основания да смятаме, че тази група е отговорна за няколко отвличания, коментира главният прокурор Борис Велчев.

Бе извършена една мащабна по обем и изключително задълбочена професионална работа, добави той и отправи специални поздравления към министъра на вътрешните работи.

От много време се работи по тази банда, но през последните месеци тази работа беше особено интензивна, каза още Велчев.

Достатъчно доказателства

Бойко Борисов информира, че операцията е проведена след месец и половина задълбочен анализ на всички отвличания и магистрални грабежи. "В резултат на това стигнахме до хората, които са ги извършили. Смея да го кажа по простата причина, че операцията се проведе много дискретно, много точно и нито едно лице не се измъкна", каза Борисов.

Той посочи, че полицията разполага с достатъчно доказателства. "Имаме ги и къщите (в които са държани похитените-бел.ред.) имаме и доказателства, ДНК, че там са рязани уши, пръсти, кръв на жертвите, свидетели (от самата група), които казват и обясняват как точно е станало. Те съвпадат с това, което преди това жертвите ни бяха казали... бие му инжекция, дава му хапчета, слага му памук, реже му пръста по същия начин и жертвите го обясниха ", заяви министър-председателят.

"Надявам се, че за втори път няма да се измъкнат от правосъдието...Виждате, това е една силна сплав от крадци на коли, хора, които работят с фалшиви кредитни карти", добави Борисов.

По думите му и някои изчезнали хора са жертва на същата група, "но това не го твърдя, докато не намерят труповете".

Два от случаите, при  които жертвите на отвличане са изчезнали безследно, са на Вене Сотиров и на сина на свързания със СИК бизнесмен Венцислав Стефанов. По неофициална информация обаче заловената група не стои зад тези отвличания.

Борисов добави, че бандата е развивала "много доходен бизнес" с отвличанията, сега са си оборудвали и ново помещение, за да направят ново отвличане. Тези лица официално с нищо не се занимават, живеят спокойно и охолно, разказа още премиерът.

Той посочи, че в бандата са "много добре подготвени, много конспиративни, едно с едно звената не се познават" – тоест, работата е разделена и участниците в една дейност не познават хората, които се занимават с другите.

Борисов с нескрита гордост отбеляза, че бандата е разбита в деня, в който МВР награждава полицай на годината. Избрахме този ден, отбеляза премиерът, който преди два дни коментира, че наглият грабеж на магистрала "Тракия", при който един от бандитите бе убит от полицията, но другите двама се измъкнаха, както и обирите на "Фантастико" и други обекти са извършени целенасочено в деня, когато у нас пристига президентът на Европейския съвет, за да даде подкрепа на кабинета.

Издирват се четири лица

МВР разпространи фотороботи на четири лица, за които има подозрение, че са наемали имоти в районите около София, където са били държани отвлечените. Гражданите, които са ги забелязвали в техните населени места, са призовани от полицията да сигнализират за това в районните управления или на тел. 982 83 63 като анонимността им е гарантирана.

Стана ясно, че жертвите са държани в къща в някое от селата около София. Тя била шумоизолирана и с метални капаци. В една от стаите била намерена забита в стената ножица, с която се предполага, че са отрязани пръсти на някои от отвлечените. Известно е, че този "метод" е използван при отвличанията  на Ангел Бончев и Михаил Краус. Според Борисов с ножицата са рязани и уши, но към момента не е съобщавано чии.

Имало е и втора къща, пригодена за скривалище на жертвите на отвличания, но не е била използвана.

В последните две години похитени бяха Михаил Краус, син на бившия транспортен министър Вилхелм Краус, футболният президент Ангел Бончев и съпругата му Камелия, бизнесменът Киро Киров и синът на правешкия бизнесмен Румен Гунински. Всички бяха освободени след плащането на големи откупи.

Покрай тези случаи от прокуратурата признаха, че само на територията на София в последните години са станали 15 неразкрити отвличания. До момента МВР показваше пълна неспособност да се справи с този тип престъпления. Сега обаче нещата може би се променят.

След освобождаването на Гунински - син министър Цветанов заяви, че МВР е много близо до разкриването на групата. В четвъртък той отбеляза, че създаването на специализираните разследващи екипи от представители на различни правоохранителни органи вече дава своите резултати.

Министърът добави, че предстои започването на полицейска акция в цялата страна за "профилактиране" на престъпния контингент.

"Обвиненията към полицията бяха несправедливи"

Главният прокурор Борис Велчев изрази своята сигурност, че тази престъпна група повече няма да извършва отвличания. Според него служителите на МВР са успели да заловят всички участници и няма укрили се. "Има данни, че тази група е извършила много отвличания", добави главният прокурор, но не даде подробности.

"Трябва да отдадем заслуженото на професионалното ръководство на МВР и на министъра, който пое контрола и ръководи акцията до часа на започването ѝ. Обвиненията към българската полиция бяха несправедливи", заяви още Велчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България