Разбита е група за трафик на кокаин чрез “гълтачи”

Разбита е група за трафик на кокаин чрез “гълтачи”

В София бе задържана престъпна група, занимаваща се с трафик на кокаин за Италия и Холандия. Задържани са четирима, души които са организирали и пренасяли дрогата в капсули, които са поглъщали.

Цената на откритата дрога надхвърля 60 хил. евро. Началникът на отдел “Наркотици” към ГДБОП Станимир Коларов съобщи в неделя, че са намерени около 1 кг кокаин, който е направен на капсули и готов за поглъщане, както и 34 хил. евро – най-вероятно пари, които са се върнали обратно след извършен транспорт.

Капсулите с пресован кокаин са се изготвяли в къща в столичния квартал “Подуене”. В дома са открити освен капсулите, и преса със следи от кокаин по нея, както и 34 хиляди евро. Всяка от капсулите е с дължина между 3 и 4 сантиметра, дебелина 1,5 сантиметра и тежи между 10 и 15 грама.

Наркотикът е изнасян по следната схема: кокаинът се поглъща от хора в България, те минават сухоземна граница и стигат до съседна страна, където с въздушен транспорт стигат до посочената им крайна дестинация. След като стоката се предаде, голяма част от парите се поставят отново в капсули, поглъщат се от "мулетата" и с тях се връщат обратно у нас.

В много голяма част от случаите за пренос на наркотика са били използвани и жени.

През месец април т.г. хора от този канал са били задържани в Италия и Холандия. При задържането на групата един от трафикантите е починал тъй като капсулата с дрогата се е спукала в корема му.

Замесените лица в схемата са имали различни функции. Един от тях е поглъщал наркотичните вещества и в обратна посока е поглъщал еврото, като част от него все още не е било отделено от организма му и било необходимо лицето да бъде приведено в болнично заведение, за да бъде безпрепятствено изхвърлено всичко от неговия организъм, обясни Коларов.

Другите лица са организирали самото изготвяне на капсулите и тяхното поглъщане. Те са набирали и хора за укриването и пренасянето на наркотика, които били основно от района на Благоевград.

Един от задържаните е арестуван за 72 чака. Преносителят е освободен под гаранция от 2000 лв., другите двама също са освободени, тъй като за тях не са събрани достатъчно доказателства.

Спецполицаите обясниха, че т.нар. “гълтачи” се набират от райони с висока безработица и получават около 700 – 800 евро на курс. Спукването на капсула в тялото обаче би предизвикала смърт или тежки увреждания на нервната система.

Споделяне

Още от България