Разбита е контрабандна схема за внос на месо

Схема за незаконен внос на месо от Дания, Белгия, Холандия и Франция разби МВР, в сътрудничество с агенция "Митници" и Националната ветеринарно медицинска служба. Задържани са трима мъже и една жена.

Засечените фирми вносители са "Агростил 2001", "Васимпекс" и "Ай Ди Ес". Само последната фирма през 2004 г. е осъществила около 750 курса, при които в страната ни са внесени близо 15 хил. т месо и месни продукти, уточни директорът на НСБОП ген. Валентин Петров.

Основно незаконният внос е ставал през Централното митническо управление и през летище София, уточни директорът на агенция "Митници" Асен Асенов, цитиран от БТА. Схемата на измамата е класическа - вкарва се един вид месен продукт, но по документи се обявява друг, чиято облагаема стойност е по-ниска, разясни Асенов.

Той допълни, че тъй като вносът е от страни от ЕС и вносителите разполагат с европейски сертификати, обикновено митничарите гледат само документите и не проверяват дали има съответствие между тях и стоката.

Измамата е разкрита с помощта и на международното сътрудничество на българските специални служби с техни колеги от Западна Европа.

Държавният бюджет е ощетен с милиони евро от престъпната схема, обяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. По думите му, арестите заради контрабандния канал може да продължат и на територията на европейските страни. По линия на международното сътрудничество МВР е подготвило документи операцията да продължи и на територията на Белгия, Холандия, Дания и Франция, откъдето е било внасяно месото.

Шефът на НСБОП ген. Петров съобщи още, че един от заподозрените в аферата с вноса на месо е задържан през август за наркотрафик и в момента е в ареста на Националната следствена служба.

Споделяне

Още от България