Разбита е печатница за фалшиви евро

Разбита е печатница за фалшиви евро

Печатница за фалшиви евро разбиха в сряда във Варна НСБОП и местното РДВР след подготвяна близо половин година операция, съобщиха от МВР. По време на акцията са арестувани девет мъже на възраст между 30 и 40 години, сред тях е и организаторът им – 42-годишният П.П. Намерени са 400 000 евро в купюри от 200 евро. Директорът на НСБОП Ваньо Танов съобщи, че при операцията са обискирани 16 адреса - офиси, квартири и автомобили.

В хода на подготовката на операцията по залавянето на престъпната група е установено, че целият производствен цикъл – предпечат, изработка на фалшификатите, поставяне на топъл печат на холограмата, се е провеждал в жилище във варненския жк. "Победа". Ментетата са копирани на качествен лазерен принтер с висока разделителна способност. Банкнотите са двупластови и допълнително слепвани.

В печатната база са намерени множество фалшиви документи за самоличност - лични карти, паспорти, дипломи за висше и средно образование и заготовки на печати за различни държавни институции.

Тарторът П.П. организирал производството и лично разпределял работата на всеки от членовете. Като основен “производител” е привлечен 40-годишният местен художник Г.Е., който изработвал компютърната графика на банкнотите и шлифовал детайлите. През 2003 г. той е бил задържан за производство на документи за самоличност. Оказало се, че Г.Е. е наел няколко помощника за крайното завършване на отделните детайли. П.П. имал и личен бодигард – 37-годишния С.М., който бил и дилър  на готовата продукция.

Другият задържан – 42-годишният М.И., е собственик на фирма за производство на визитки. В дома му са открити корици на дипломи за средно образование. В офиса на фирмата е намерена офсетова печатна машина. Предстои експертиза, която ще установява дали печатницата е била използвана за изработката на намерените фалшиви дипломи.

Арестувани в жилището, където са изработвани ментетата, са и двама братя – Д.Д. и М.Д. Там са намерени фалшивите купюри, приготвени за “продажба”. Те са с различни серийни номера, което показва, че е използван оригинален “номератор”, с който се нанасят номерата допълнително върху вече готовата банкнота. Фалшификатите ще бъдат подложени на експертиза в Европол, която ще уточнява евентуалните места на разпространение в Европа.

Задържан е и разпространителят на фалшификатите - 43-годишният А.Ш., в чието жилище е открита заготовка за изготвяне на печат на КАТ. В автомобила на друг участник в групата - Н.Н, са намерени неистински документи за самоличност.

Групата имала намерение да изработва и 500-еврова банкнота, но успяла да направи само холограмен знак за купюра. От дома на организатора П.П. са иззети компютърна конфигурация и незаконно притежавани патрони. По случая е образувано дознание.

От началото на тази година това е 11-та поред мащабна операция на Национална служба за борба с организирана престъпност.

Споделяне

Още от България