Разбита е престъпна група за трафик на ценности

Разширява се кръгът на заподозрените за участие в организирана престъпна група за придобиване и търговия с културно-исторически ценности, разкрита при специализираната полицейска операция в Павликени вчера. Това съобщи на пресконференция в четвъртък в ОДП - Велико Търново, Христо Томов, наблюдаващ прокурор, предаде БТА.

По думите му предстои експертиза на откритите тракийска оброчна плоча от втори век (показана в разследването на бТВ – б.р.), 215 антични монети и 141 антични предмети, които ще бъдат проверявани и във връзка делото за с обира на Регионалния исторически музей през 2006 година.

Володя Велков, началник на сектор в ГДБОП, поясни на пресконференцията, че повече от три седмици е продължила операцията, съгласувана с Върховната касационна прокуратура и с окръжната прокуратура във Велико Търново.

Според него в случая става дума за действаща повече от 10 години организирана престъпна група за нелегална търговия на вътрешния пазар с предмети, открити при иманярски разкопки в района на Павликени. Засега няма данни антиките да са изнасяни в чужбина.

Престъпниците били много добре информирани за цените на античните предмети, публикувани в интернет, според които минимум 20 000 долара била цената на тракийската оброчна плоча, каза Володя Велков (същата цена бе съобщена и от журналиста “под прикритие” във филмчето на бТБ – б.р.).

От полицията уточниха, че при реализацията са  задържани четирима, които, след като били разпитани, са освободени. Двама от тях са с криминално минало, третият е служител на Държавното дивечовъдно стопанство "Болярка", а последният е служител в местното ВиК (заснет от бТВ – б.р.).

Изяснява се причастността към престъпната група и на други длъжностни лица в района.

Прокурорът Христо Томов поясни, че досъдебното производство е образувано по текст от Наказателния кодекс, който предвижда от една до шест години затвор за всеки, който търгува с културно-исторически ценности, придобити от иманярска дейност.

Директорът на ОДП - Велико Търново, главен комисар Милен Манолов добави, че Великотърновският край е богат на културни и исторически паметници и борбата с иманярството и незаконната търговия на антики е сред приоритетите на полицейските подразделения в района, предаде още БТА.        

Споделяне

Още от България