Разбита е световна киберпрестъпна мрежа, източила над 100 милиона долара

Международна операция срещу киберпрестъпността, ръководена от САЩ, разкри престъпна мрежа, внедрила в 500 000 до 1 милион лични компютри по света вреден софтуер, чрез който се източвали банкови сметки и се увреждали документи, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

Софтуерът, известен като "Геймоувър Зюс" (Gameover Zeus) се използвал за разбиване на финансови пароли и освен това инсталирал програмата "Криптолокър" (Cryptolocker), която кодирала файловете в компютъра и ги предоставяла декодирани срещу заплащане. Само чрез "Криптолокър" киберпрестъпниците успели да получат 27 милиона долара, съобщава американското правосъдно министерство.

Чрез двете програми киберпрестъпниците източили над 100 милиона долара. Сред пострадалите от атаките е компания от Пенсилвания, която платила 198 000 долара за разшифроване на криптираните си документи и полицейски участък в Масачузетс, който платил за същото 750 долара.

Мрежата, създадена от "Геймовър Зюс" е най-голямата разкривана досега мрежа от свързани помежду си чрез вреден софтуер компютри, отбелязва Ройтерс. Сървъри на мрежата са били открити от украиските власти в Киев и Донецк. В операцията са участвали освен САЩ Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Люксембург, Нова Зеландия, Украйна, Европейския център за киберпрестъпления, както и редица частни софтуерни компании.

Данните от разследването сочат, че един от лидерите на престъпната кибермрежа е руският гражданин Евгений Михайлович Богачов. Според американските власти последното регистрирано местожителство на Богачов е в руския черноморски курорт Анапа. В данни на ФРБ се цитират изказвания на хора, които го познават и според които той твърди, че е създател на оригиналната програма "Зюс", разпространена още през 2006 г.

Опитите да бъде арестуван Богачов досега са били неуспешни, а вероятността да бъде екстрадиран от Русия, за да бъде изправен пред чуждестранен съд е нищожна, отбелязва Ройтерс. Обявяването на името му обаче е проява на новата политика на САЩ агресивно да разобличават дори престъпниците, които остават недосегаеми.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ създаде уебсайт в помощ на жертвите на "Геймовър Зюс", където има указания за прочистване на личните компютри. Сайтът е на адрес https://www.us-cert.gov/gameoverzeus.

Споделяне

Още от Свят