Разбита е защитата на айфона на терориста от Сан Бернардино без помощта на "Епъл"

Терористите от Сан Бернардино

Американските власти са успели да получат достъп до информацията в смартфона (айфон) на терориста от Сан Бернардино Саид Фарук без помощта на корпорацията "Епъл" (Apple), съобщават информационните агенции във вторник.

Миналия месец съдия нареди на "Епъл" да помогне на властите да разбият защитата на телефон Айфон 5, използван от Саид Фарук, който заедно с жена си уби 14 души при нападение на 2 декември в градчето Сан Бернардино (Калифорния). Изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук отказа с мотива, че искането на правителството ще подкопае компютърната сигурност за всички.

В документ до съда, подаден в понеделник, министерството на правосъдието посочва, че правителството вече не изисква помощта на "Епъл". Министерството иска от федералния съдия в Ривърсайд, Калифорния да оттегли заповедта, която задължаваше компанията да помогне.

Федералното бюро за разследване (ФБР) обяви на 21 март, че "външна група" се е появила с възможен начин за отваряне на устройството.

Източник от американското правителство е заявил пред в. "Ю Ес Ей тудей", че "метод, с който е било запознато ФБР по-рано този месец, е позволил на следователите да разбият системата за сигурност на айфона".

Израелски вестник съобщи, че помощта е оказана от специалисти от фирмата за киберсигурност Cellebrite, която работи по случая. Израелската фирма е потвърдила информацията пред BBC, но е отказала подробности.

Целта на разкодираното беше да се установи дали Фарук е поддържал контакти с т.нар. "Ислямска държавата" или е действал на своя глава.

"ФБР успешно прехвърли данните, съхранявани в айфон устройството на терориста от Сан Бернардино... Агенцията в момента преглежда данните, които са част от разследването”, пише в съобщението от Министерството на правосъдието.

"От самото начало ние се възпротивихме срещу искането на ФБР "Епъл" да създаде вратичка в айфон, защото вярвахме, че това е грешно и ще постави опасен прецедент", казаха от корпорацията. Шефът ѝ Тим Кук коментира, че "никой не бива да притежава ключ, който да отключва милиарди ключалки". 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?