Разбиването на монопола на НЗОК все още тъне в мъгла и противоречия

Разбиването на монопола на НЗОК все още тъне в мъгла и противоречия

До месец трябва да стане ясно какъв модел за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще предложат от ГЕРБ, а до края на годината той трябва да намери съответното законодателно решение. След първото заседание на парламентарната здравна комисия в четвъртък председателят ѝ Лъчезар Иванов и здравният министър Божидар Нанев бяха уклончиви на тази тема и дадоха разнопосочни заявки.

Нанев заяви, че все още се уточнява дали сегашният пакет от медицински услуги, които покрива НЗОК, да бъде свит и върху него да надграждат доброволните здравноосигурителни фондове, или частните дружества да допълват сегашния пакет от услуги.

Вторият вариант обаче по нищо не се отличава от сегашната ситуация, тъй като всеки може да се осигурява допълнително в частните фондове. Лъчезар Иванов заяви, че частните дружества ще надграждат сегашния пакет, но на въпрос значи ли това, че покриваните от НЗОК дейности няма да бъдат свивани, здравният министър отговори, че това все още се обмисля.

Попитан как ще стимулира хората да се осигуряват в доброволните дружества, ако се запази сегашният пакет услуги, покривани от НЗОК, Нанев заяви: "Ще се опитаме да засилим ролята, която поема доброволното здравно осигуряване във финансирането". Въпреки това той не отговори на последвалия въпрос не означава ли това именно намаляване на сега покривания от държавната каса пакет от дейности.

Иванов увери, че промените в Закона за здравното осигуряване ще са сред приоритетните, които ще влязат за обсъждане в ресорната комисия, но не уточни освен промяна в здравноосигурителния модел, какво друго предвиждат те.

Той вече на няколко пъти се закани да сменя шефката на НЗОК Румяна Тодорова чрез законодателни промени, дори след като премиерът Бойко Борисов обяви, че засега тя остава на поста си, независимо, че е сестра на социалистката Илияна Йотова. В четвъртък обаче Иванов се въздържа от коментари по темата в присъствието на здравния министър .

Сред другите закони, които ще влязат приоритетно в парламента, ще е този за университетските болници, който Лъчезар Иванов лансираше още през миналия мандат, но мнозинството не прие.

Той предвижда ректорите на медицинските университети да са принципали на университетските болници и да им се позволи двойно финансиране – от МОН и от здравната каса.

Сега с парите, които получават за медицинска дейност, университетските болници финансират научно-преподавателската си дейност и са сред най-задлъжнелите.

Приемането на закон за правата на пациентите също ще е сред приоритетите на здравната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България