Разбивката на цената в касовите бележки за бензина се отлага за 1 октомври

Данъчните няма да имат достъп до здравната информация в компютрите на лекарите

Разбивката на цената в касовите бележки за бензина се отлага за 1 октомври

Министерството на финансите одобри поредното удължаване на срокове във връзка с новостите около касовите апарати, които завариха неподготвени около 87% от фирмите.

Новите касови бележки на бензиностанциите, които трябва да включват разбивка на цената на горивата и компонентите, от които тя е формирана, ще са факт от 1 октомври. Крайният срок за изпълнението на изискването се променя от 31 март на 30 септември 2019 г., става ясно от обнародваните в Държавен вестник в петък промени в Наредба Н-18.

Промяната се налага заради недоволство от страна на петролния бранш, който заплаши, че половината бензиностанции могат да затворят на 1 април, тъй като няма как до края на март да са готови с изпълнението на новото изискване. То бе идея на финансовия министър Владислав Горанов, която изникна заради обществено недоволство от цените на горивата в края на 2018 г.

Според представители на веригите бензиностанции обаче разбивката на цената няма да дава реална представа за истинската търговска надценка, защото изписването на покупната и продажната цена на горивото в бележката не е достатъчно, за да се направи извод за печалбата на търговеца.

Краят на септември е и срокът за всички търговци, които използват софтуер за управление на продажбите заедно с касов апарат, да го обновят според новите изисквания, така че трансакциите да са видни от данъчните до пет минути след издаването на касовата бележка.

Търговците, които обаче работят само с касов апарат, без софтуер, трябва да започнат да издават новите касови бележки с баркод най-късно от понеделник.

С три месеца се отлага и регистрацията на електронните магазини, чиито краен срок беше днес – 29 март. Според последните промени в Наредба Н-18 обаче собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, трябва да подадат информация в НАП за дейността си до 29 юни.

За улеснение на електронната търговия в наредбата е разписано издаването на електронна касова бележка, която да се праща на купувача по имейл.

До 30 юни нерегистрираните по ДДС фирми трябва да приведат касовите си апарати в съответствие с новите изисквания. В същия срок бензиностанциите трябва да сменят електронните си системи с фискална памет.

31 декември 2019 г. пък е срокът за актуализация на най-сложните системи за продажби – тези големите търговски вериги, които работят с т. нар. интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСТУД).

Министерството на финансите е направило и още няколко изменения в наредбата като реакция на недоволството на различни засегнати организации.

Удовлетворени са например исканията на лекарите. Разписано е, че "когато в търговски обект се използва софтуер за управление на продажби, чрез който се управляват продажби на стоки или услуги, заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса и когато с този софтуер не се управляват други продажби, се допуска същият да отговаря само на част от изискванията, предвидени в наредбата". Медицинският софтуер е освободен и от задължението да се декларира в НАП.

Предвидено е също, че когато чрез софтуер за управление на продажбите се обработват и съхраняват лични данни и здравна информация, те не трябва да се експортират и предоставят на данъчен инспектор при проверка

В наредбата е записано още, че при повреда на софтуера за управление на продажбите фирмата може да издава касови бележки от кочан до отстраняване на дефекта.

Още по темата
Още от Бизнес