Разбивката на цената в касовите бележки за бензина се отлага за 1 октомври

Данъчните няма да имат достъп до здравната информация в компютрите на лекарите

Разбивката на цената в касовите бележки за бензина се отлага за 1 октомври

Министерството на финансите одобри поредното удължаване на срокове във връзка с новостите около касовите апарати, които завариха неподготвени около 87% от фирмите.

Новите касови бележки на бензиностанциите, които трябва да включват разбивка на цената на горивата и компонентите, от които тя е формирана, ще са факт от 1 октомври. Крайният срок за изпълнението на изискването се променя от 31 март на 30 септември 2019 г., става ясно от обнародваните в Държавен вестник в петък промени в Наредба Н-18.

Промяната се налага заради недоволство от страна на петролния бранш, който заплаши, че половината бензиностанции могат да затворят на 1 април, тъй като няма как до края на март да са готови с изпълнението на новото изискване. То бе идея на финансовия министър Владислав Горанов, която изникна заради обществено недоволство от цените на горивата в края на 2018 г.

Според представители на веригите бензиностанции обаче разбивката на цената няма да дава реална представа за истинската търговска надценка, защото изписването на покупната и продажната цена на горивото в бележката не е достатъчно, за да се направи извод за печалбата на търговеца.

Краят на септември е и срокът за всички търговци, които използват софтуер за управление на продажбите заедно с касов апарат, да го обновят според новите изисквания, така че трансакциите да са видни от данъчните до пет минути след издаването на касовата бележка.

Търговците, които обаче работят само с касов апарат, без софтуер, трябва да започнат да издават новите касови бележки с баркод най-късно от понеделник.

С три месеца се отлага и регистрацията на електронните магазини, чиито краен срок беше днес – 29 март. Според последните промени в Наредба Н-18 обаче собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, трябва да подадат информация в НАП за дейността си до 29 юни.

За улеснение на електронната търговия в наредбата е разписано издаването на електронна касова бележка, която да се праща на купувача по имейл.

До 30 юни нерегистрираните по ДДС фирми трябва да приведат касовите си апарати в съответствие с новите изисквания. В същия срок бензиностанциите трябва да сменят електронните си системи с фискална памет.

31 декември 2019 г. пък е срокът за актуализация на най-сложните системи за продажби – тези големите търговски вериги, които работят с т. нар. интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСТУД).

Министерството на финансите е направило и още няколко изменения в наредбата като реакция на недоволството на различни засегнати организации.

Удовлетворени са например исканията на лекарите. Разписано е, че "когато в търговски обект се използва софтуер за управление на продажби, чрез който се управляват продажби на стоки или услуги, заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса и когато с този софтуер не се управляват други продажби, се допуска същият да отговаря само на част от изискванията, предвидени в наредбата". Медицинският софтуер е освободен и от задължението да се декларира в НАП.

Предвидено е също, че когато чрез софтуер за управление на продажбите се обработват и съхраняват лични данни и здравна информация, те не трябва да се експортират и предоставят на данъчен инспектор при проверка

В наредбата е записано още, че при повреда на софтуера за управление на продажбите фирмата може да издава касови бележки от кочан до отстраняване на дефекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?