Разбрахме се с Румъния за таксите за Дунав мост ІІ

Снимка: БГНЕС

Таксите за преминаване на Дунав мост ІІ ще се плащат на румънския бряг на реката, но по-голямата част от приходите ще са за България, тъй като страната ни е направила по-големите инвестиции по изграждането на съоръжението и отчисленията ще са им пропорционални. За това са се разбрали министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски и Септимиу Бозашу, държавен секретар на румънското транспортно министерство, съобщиха от българското ведомство.

Двамата са подписали споразумение за създаване на съвместния оператор на комбинирания автомобилен и релсов мост при Видин и Калафат. Точният размер на таксите за преминаване на съоръжението ще се уточняват в допълнителни консултации, но страните са се разбрали, че данъкът върху добавената стойност ще се начислява според румънския закон за пътуващите към Румъния и по българския – за влизащите в нашата страна. Точният метод за разпределянето на приходите от моста ще се определи окончателно след въвеждането в експлоатация на съоръжението.

“Отговорността налагаше да приключим тази важна задача, за да гарантираме пускането в експлоатация на моста през тази година и да защитим българския интерес”, каза Ивайло Московски. По думите му първото заседание на българо-румънското дружество за управление на Дунав мост ІІ ще се състои на 12 март, когато най-вероятно ще бъде решена и датата за неговото откриване.

В началото на февруари премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че лентата на моста ще бъде срязана вероятно в Деня на Европа – 9 май.

България и Румъния ще създадат смесено дружество с равен брой акции. Неговото седалище ще е във Видин и то ще се управлява от тричленен директорски съвет и четиричленен надзорен, в който ще има равен брой представители на двете държави. Шефът на надзора ще се върти на ротационен принцип между България и Румъния.

Операторът на моста ще образува фонд “Рехабилитация”, в който ще се отделя 10% от печалбата на дружеството, предназначени само за реконструкция на пътя и рехабилитация на мостовото съоръжение, допълват още от транспортното министерство.

Споделяне

Още от Бизнес