Разчистен е пътят на Овчаров за политиката му в “Топлофикация-София”

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е на път да си осигури изцяло свой борд на директорите в “Топлофикация-София”.

Късно във вторник общото събрание на акционерите на столичното парно избра очаквано за изпълнителен директор на дружеството Наско Михов, който миналата седмица бе одобрен от Столичния общински съвет (СОС) на мястото на арестувания за източване на фирмата бивш шеф Георги Рогачев.

За 29 януари бе насрочено ново общо събрание, на което да бъдат освободени другите двама общински представители в управата на дружеството. Георги Ненков, който бе излъчен от СДС, и Борис Тодоров, подкрепен от Бойко Борисов, подадоха оставки като протест срещу избора на Михов, за когото се смята, че ще дава рамо на представителите на Овчаров в борда. Двамата с министъра са работили на времето в АЕЦ “Козлодуй”, а след това Михов е бил съветник на Милен Велчев в кабинета Сакскобургготски.

Тъй като политическите сили в СОС,  които не застанаха зад Михов, са вдигнали ръце от избора на хората в борда на мястото на Ненков и Борис Тодоров, фактически БСП, НДСВ, ССД, “Гергьовден” и Демократическата партия ще лансират още свои хора в управата на столичното парно. Така Овчаров ще си осигури борд, който да му позволи да реализира своята политика в дружеството, въпреки че държавата е миноритарен акционер.

В сряда пред Mediapool председателят на СОС Владимир Кисьов (СДС) съобщи, че по време на председателски съвет между различните политически групи е взето решение да не се провежда нов конкурс за членове на директорския съвет. Решението за избора на наследниците на Георги  Ненков и Борис Тодоров трябва да бъде взето от Стопанската комисия към СОС.

Докладът за попълване на вакантните места трябва да бъде внесен на заседанието на градския парламент на 25 януари, за да може при одобрението на имената, те да бъдат гласувани и от акционерите четири дни по-късно.

Според Кисьов най-вероятно няма да се стигне до предлагане на някой от останалите трима кандидати от шорт листата на проваления конкурс, след избирането на Михов и отхвърлянето на Стоян Тодоров.

При това положение изборът за следващите двама в борда на дружеството ще бъде направен от същите политически групи, които избраха Наско Михов. СДС вече обяви, че няма да прави номинации, а от ДСБ съобщиха пред Mediapool, че искат конкурс. С това искане обаче надали някой ще се съобрази, като оправданието ще е липсата на време до 29 януари.

От своя страна Бойко Борисов вече коментира, че единственото нещо, което му остава, е да прави проверки в “даденото на Овчаров дружество”, което е показателно, че също не смята да предлага хора.

Така инициативата за излъчване на двамата нови в “Топлофикация - София” остава в ръцете на същите партии, които излъчиха Михов въпреки проведения конкурс с друг победител. Още повече, че председател на Стопанската комисия е общинският съветник от “Демократи за София” Пламен Илиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България