Разчистиха токсичните отпадъци край гара Яна

Разчистиха токсичните отпадъци край гара Яна
Токсичните отпадъци, които бяха изхвърлени край гара Яна, вече са разчистени. Те били около 29 тона и са откарани на безопасно място в хранилище на специализирана фирма, наета от общината.
 
Сигналът за отпадъците беше подаден в петък вечерта. Опасност за  населението в района няма, увери Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община. По думите му всички замервания показват, че няма отклонения от нормите.

Районът се охранява, но вече е със свободен достъп.

В понеделник по случая беше задържан собственик на специализирана фирма, който според източници от МВР е изхвърлил варелите с отпадъците на нерегламентирано място с помощта на още няколко души и с цел да си спести пари. След като му беше повдигнато обвинение за замърсяване на околната среда, той беше освободен под гаранция от 5000 лева. Ако бъде признат за виновен, мъжът може да бъде осъден на до 5 години затвор.

Една от най-вероятните версии е неуредени сметки между фирмата, която е съхранявала токсичните вещества, и фирмата собственик на тези вещества, съобщава бТВ.

 
В района ще бъдат направени и още замервания, а РИОСВ постоянно следи за замърсяване, увери Димитров. 

Споделяне

Още от България