Разделената цена на тока обърка потребителите

Разделената цена на тока обърка потребителите

Новите фактури за консумирания ток през януари, където цената за киловатчас е разделена на тарифи за разпределение и за снабдяване, объркаха потребителите, а столичен всекидневник заподозря оператора в Западна България – CEZ, в тайно повишение на цената на електроенергията.

В петък обаче от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и от CEZ обясниха, че поскъпване няма. Объркването идва от това, че при разделянето на предишната цена на тока на тарифи за снабдяване и за разпределение се получават цифри, които имат осем знака след десетичната запетая, и се налага тяхното закръгляне до третия знак, какъвто е принципът за определяне на цените, прилаган от ДКЕВР.

Ако не се приложи този принцип, събирайки закръглената тарифа от 0,042 лв. за разпределение и 0,080 лв. за снабдяване с дневна енергия, които са без ДДС, и начислявайки им данъка, се получава 0,1464 лв. за киловатчас през деня, което е с 0,4 стотинки повече от регламентираното от ДКЕВР. От регулатора уточниха, че определената от тях тарифа за разпределение е 0,04166666 лв./кВтч, което е закръглено на 0,042 лв./кВтч, а цената за снабдяване на битови потребители, консумирали електрическа енергия през нощта е 0,03583333 лв./кВтч, която е закръглена на 0,036 лв./кВтч. Въпреки това цените за крайния потребител не се променят.

От CEZ заявиха, че разделянето на цената е законовото изискване и е в съответствие с решение Ц – 026 от 22.12.2006 г. на ДКЕВР, което допълва документа, определящ цените на електроенергията от 1 октомври 2006 г., когато отпадна евтиното стъпало за потребените първи 75 киловата и се въведе общата дневна тарифа от 0,146 лв./кВтч. с ДДС и запази нощната на 0,093 лв. Комисията обаче определи и цени без ДДС, които се прилагат от дружествата и което променя малко данъчната основа за плащане на фактурата.

От началото на годината ДДС се начислява върху данъчна основа, която представлява сумата от цената за разпределение, цената за снабдяване и акциза, който се плаща само от бизнеса, допълниха от CEZ. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес