Разделени от еврото: Бъдещият банков съюз тревожи страните извън еврозоната

Разделени от еврото: Бъдещият банков съюз тревожи страните извън еврозоната

Плановете за по-строг банков надзор в еврозоната поставят останалите страни от ЕС в трудна позиция: те искат кризата в еврозоната да свърши, но са против Европа на две скорости.

Посланиците в ЕС на десетте страни извън еврозоната – България, Чехия, Дания, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Швеция и Великобритания се срещнаха в понеделник вечерта в Брюксел, за да споделят опасенията си от плановете на Еврокомисията за банков съюз, които ще бъдат представени в сряда, информира EUobserver.

Европейската централна банка (ЕЦБ) да има последна дума за това кои банки имат нужда от подсилване на капитала си или продажба на активи, за да избегнат банкрут, бе условието на Германия да се съгласи с директното подпомагане на закъсали банки в еврозоната от бъдещия постоянен спасителен фонд (ESM).

Всяка от 10-те страни извън еврозоната има право на вето върху решението за банковия съюз, което може да бъде прието само при пълно единодушие на министрите.

Нито една от тези страни не желае да се възползва от правото си на вето, нито пък иска да излага на риск мерките, които биха стабилизирали еврозоната, са заявили дипломати пред EUobserver.

Основните притеснения са, че банките в еврозоната и тези извън нея няма да са при равнопоставени условия.

За държавите от Централна и Източна Европа, където 65% от банковия сектор е в ръцете на австрийски, германски, френски и италиански банки, тревогата е, че плановете на ЕК могат да създадат нелоялна конкуренция на големите срещу малките банки.

"Ако изборът е между австрийска и румънска банка, баба ви къде ще си сложи парите? След като има зад себе си мощта на ESM и Германия, се създава неравностойно предимство срещу местните банки", коментира европейски дипломат.

Страните извън еврозоната имат опция са се включат в банковия съюз, но без право на глас в управителния съвет на ЕЦБ, съставен само от представители на еврозоната.

Решения на еврозоната за спасяване на единната валута – като изтегляне на капитал от клоновете в Източна Европа, за да се засилят трезорите у дома – също може да има негативни последици за 10-те страни.

Трябва да имаме поне роля на наблюдатели в съвета, ако доброволно приемем всички ограничения, произтичащи от банковия съюз, коментира друг дипломат.

Естония, която е част от еврозоната, е специален случай, тъй като целият ѝ банков сектор е в шведски ръце. Но Швеция е извън еврозоната, така че Естония ще бъде в банковия съюз, но нейните банки ще останат под националния надзор на Швеция.

Следващ голям въпрос е накъде води тази по-тясна интеграция на държавите от клуба на еврото.

Дискусията за отделен парламент или специална комисия в Европейския парламент само за страните от еврозоната предизвиква тревога сред останалите, тъй като по този начин може да се циментира оформящата се вече Европа на две скорости.

За Великобритания също е проблематично създаването на мощна и обединена еврозона, особено по отношение на банковите регулации или баланса на силите в европейския банков надзор. Великобритания би искала да се запази балансът в Европейския банков орган (European Banking Authority - EBA), който е базиран в Лондон и в който участват националните надзорни органи на 27-те страни членки.

ЕК предвижда предпазни механизми, като например двама от шестимата членове на управляващия борд на Европейския банков орган, който задава правилата за целия ЕС, да бъдат от европейски страни извън еврозоната, предаде Ройтерс.

Предвижда се също така панел от "независими експерти" с правомощия да дава препоръки за действията на Eвропейския банков орган в извънредни ситуации и в случаи на нарушаване на правилата. Тези препоръки ще са обвързващи, освен ако Европейският банков орган не ги отхвърли с гласуване, включващо вота на трима членове извън еврозоната.

ЕЦБ обаче ще има възможност да координира гласуването в общоевропейския регулатор от името на 17-те страни, които използват еврото. Това дава на ЕЦБ и еврозоната власт, която Великобритания и останалите извън евро-клуба трудно ще преглътнат.

Според източници, цитирани от Ройтерс, Лондон едва ли ще се задоволи с предпазните механизми, разписани от ЕК във връзка с банковия съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?