Разделени за оставката на Станишев, БСП се надяват той да остане в Брюксел

Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

Лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев замина във вторник за Брюксел, където негови съпартийци очакват да намери пристан за бъдещата си кариера и да освободи БСП от себе си. Станишев, който бе избран за евродепутат, заяви по-рано, че възнамерява да остане в Европейския парламент (ЕП) само до 1 юли, когато се открива първата му сесия, след което да напусне, както беше обещал. Този необичаен ход той обясни с поетия ангажимент пред премиерите от европейското социалистическо семейство да предложи Мартин Шулц за председател на групата на ПЕС в ЕП.

 

Преди да отпътува Станишев заяви, че ще се включи активно и в преговорите за парламентарна подкрепа за бъдещия президент на ЕК. Той обаче не отговори дали ще бъде кандидат за депутат в 43-тото Народно събрание, изборите за което ще се проведат между 28 септември и 12 октомври, както реши КСНС.

 

Според източници от левицата Станишев очаква да получи престижен пост в евроинституциите, което е напълно оправдано с оглед на това, че е лидер на втората по големина партия в ЕП. Ясно е обаче, че амбициите му да бъде номиниран за еврокомисар от България, са сведени до нула.

 

Шансовете му да се бори за друг висок пост в Брюксел щяха рязко да спаднат, ако Станишев беше подал оставката си като лидер на БСП и тя беше гласувана. Бламирането му в националната му партия щеше да отслаби и позициите му в ПЕС.

 

Междувременно в БСП е разделена по въпроса дали Станишев да бъде сменен още преди изборите.

 

Както обясни депутатът Корнелия Нинова преди два дни, първата позиция е Станишев да подаде оставка веднага. Това искат 22 организации от Софийска област. Втората е, че той не трябва да подава оставка. Третата е промяна на лидерския пост, но не преди избори.

 

На заседанието си в понеделник вечерта най-голямата организация на БСП – тази в София, е решила да се свика заседание на редовния 48-и конгрес на БСП в най-кратки срокове, който да обсъди предизборната платформа на партията и коалиционната ѝ политика. Градският съвет освен това настоява в решението си за "цялостна промяна на ръководството и промяна в механизма, по който се взимат решения", както и че "следващият председател на партията не трябва да се избира от делегати на конгреса, а от вътрешнопартийни избори", съобщи "Дневник".

 

За да стане факт, предложението на БСП – София трябва да бъде утвърдено от Националния съвет на БСП, в който най-вероятно ще надделеят мненията, че смяната на лидера не трябва да става преди избори.

 

Социалисти коментираха пред Mediapool, че решението на БСП – София на този етап едва ли застрашава реално позициите на Станишев, но показва активизиране на вътрешните лобита в опит да овладеят инициативата в партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?