Разделение в БСП: Опозицията свика пленум, заседава без Нинова

"Това е сбирка по интереси", обяви лидерът на социалистите

Разделение в БСП: Опозицията свика пленум, заседава без Нинова

Вътрешната опозицията в БСП свика извънреден пленум с подписите на 1/3 от членовете Национален съвет. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обаче не присъства на заседанието, което според нея не е пленум, а "сбирка по интереси".

Тя твърди, че пленум няма, защото противниците ѝ не събрали необходимия кворум от минимум 93 души от 185-членния състав на пленума. Самата Нинова и близките до нея не са участвали в събирането на кворума и така са бойкотирали вътрешната опозиция.

"Националния съвет провеждат нелегитимно заседание на колективния орган на партията. За да има заседание на Националния съвет, трябва да има 93 присъстващи от 185-членния състав. Присъстват 74 по официален списък. Това не е пленум на Националния съвет - официалният колективен орган на БСП, а сбирка на членове на Националния съвет по интереси. Тя е нелегитимна и не може да взима решения, важащи за БСП", каза по-късно Нинова на пресконференция в централата на партията.

Въпреки думите на Нинова, на "Позитано" 20 продължава да тече извънредното заседание на Националния съвет. Първоначалният му дневен ред обаче бе променен заради ситуация в страната през последните дни.

Сред подписалите искането за свикване на заседанието са бившият лидер на БСП Сергей Станишев, лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов, както и зам.-председателят на партията Кирил Добрев, който доскоро минаваше за близък до Нинова, но сега е основният ѝ конкурент за лидерския пост. То е подписано още от Красимир Янков, Калоян Паргов, Весела Лечева, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Георги Пирински, Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов, както и от други социалисти.

Станишев: Десетки хиляди са по улиците, а БСП няма ясна позиция

"Идвам на редовно свикано заседание на НС на БСП. То има важна задача: цялата страна се тресе, има очевидна криза в управлението, десетки хиляди граждани протестират на улицата и е важно БСП да заяви къде се намира и какви са политическата ни линия и поведение", заяви Станишев пред медиите на "Позитано" 20.

По думите му най-важната тема е каква е позицията на БСП около протестите срещу правителството, защото според него досега партията не го е направила:

"Виждаме, че организатори на тези протести са политически сили със свой дневен ред. Но ние и досега не сме заявили къде е БСП и каква е нейната позиция. Има анонимна декларация от пресцентъра от петък, но няма заявена позиция на Националния съвет или на Изпълнителното на БСП. И това е първото нещо, което трябва да направи пленумът днес".

Първоначалният дневен ред предвиждаше да бъдат обсъдени вътрешнопартийни теми като годишния финансов отчет, около който има сериозно напрежение, предложение промени в комисията, която подготвя вътрешнопартийните избори за лидер, както и обсъждане на предстоящото внасяне на вот на недоверие срещу правителството.

До свикването на пленум с подписи се е стигнало, защото уставът дава възможност по този начин Националния съвет на партията да се събере дори ако лидерът не е съгласен. 

Нинова: Разделението не е в БСП, а в пленума

През последните месеци напрежението в партията расте на фона на предстоящия на 12 септември пряк избор на председател на БСП.

На последния Национален съвет на социалистите Нинова бе бламирана, по настояване на вътрешната опозиция датата за прекият избор бе изтеглена по-скоро от първоначално предвидената и предложена от Нинова дата – 26 септември.

Въпреки че станалото в неделя за пореден път показва сериозно разделение в партията, Нинова продължава да отрича: "БСП са членовете ѝ. Не съм аз, не е Зарков, не е ръководството, не е дори Националният съвет. Членовете на БСП не са разделени по тези въпроси, които обсъждаме днес. Има разделение в Националния съвет".

В изявление пред медиите Нинова напомни, че преди месец е поискала БСП да започне "национален вот на недоверие" - подписка сред хората в цялата страна срещу правителството, но идеята ѝ била отхвърлена .

БСП не може да участва в протестите като присъдружна партия, без собствена позиция, каза депутатът от БСП Валери Жаблянов, който е сред поискалите пленума.

Той добави, че БСП ще изработи своята собствена позиция и нашите политически искания към правителството.

Основна цел на заседанието е да формулира ясна позиция в близките няколко дни по обществено значими въпроси. Работим и по мотивите, свързани с вота на недоверие, каза депутатът Антон Кутев.

"Това го правим, защото във времето когато цялата държава се тресе, когато има нужда от спешни действия и позиции, искаме да мотивираме партията и хората извън нея за реални конкретни действия", мотивира се той. 

Споделяне

Още от България