Патриарх Неофит:

Разделението и несигурността на 2014 г. са ни пратени, за да станем по-човечни

Разделението и несигурността на 2014 г. са ни пратени, за да станем по-човечни

Господ е допуснал отминаващата 2014-та година да бъде белязана с разделение, противопоставяне и несигурност, за да ни направи по-добри и човечни. Това казва патриархът на Българската православна църква Неофит в новогодишното си послание към българския народ, което ще бъде официално произнесена в първия ден на новата година. 

"Годината, белязана с разделение, противопоставяне и несигурност, не беше лека и спокойна. Мнозина бяха сполетени от скърби, несгоди и страдания. Но ние вярваме, че Господ е допуснал това, за да ни направи по-човечни, по-добри и по-отзивчиви към болките и скърбите на другите, за да можем по-добре да оценим скъпоценните дарове, с които Бог ни дарява и да се постараем да изправим своите пътища", казва патриарх Неофит. По думите му "провидението ни е водело по пътя на живота с мъдрост и благост, макар и не винаги да сме осъзнавали това". 

Патриархът допълва, че Бог е дарувал на хората благодат и всичко потребно за тяхното земно добруване и за спасението им, благославя труда им и го увенчава с успехи. Затова патриархът приканва "да се молим настъпващото време да бъде за нас време на Божието благословение и помощ в нашия живот...да се опираме на Божествения закон, да живеем в съответствие с него преобразявайки своя ум и сърце, да освещаваме живота си с взаимна любов, с грижовно и внимателно отношение един към друг". 

По думите му тогава "ще се радваме на добруване, защото където е Бог, там има любов, мир, дълготърпение, милосърдие, там се проявяват най-добрите човешки качества".

"Да встъпим в новата 2015 година с твърда надежда на Божията помощ", призовава патриархът.  Ако възприемаме всичко в живота като от Божиите ръце, тогава предстоящата година ще бъде за нас щастлива и благословена. Божията благодат и милост да бъдат с нас, с нашата страна и Църква, и през настъпващата година, уверява той.

Споделяне

Още от България