Разделното събиране на сметта в София било неефективно

Разделното събиране на сметта в София било неефективно

Кметът на София Бойко Борисов информира Столичният общински съвет (СОС), че разделното събиране на боклука в града е “неефективно”. Той се позова на проучване, извършено от експерти, което е предадено в администрацията на общината. Според кмета по начина, по който в момента се извършва разделното събиране, дори се създават предпоставки за допълнително замърсяване на града.

Инициативата за създаване на условия за разделяне на основните типове отпадъци започна в края на 2005 година. Тогава бе обявено, че до края на 2006 година във всички 24 района на столицата ще има контейнери за различните видове смет. Целта бе да се намали с 40 процента обема на събираната смет и да се намалят балите с боклук.

Общинските съветници нямаха коментар за съобщението на кмета, защото не бяха виждали въпросния доклад.

В същото време Борисов съобщи, че депонирането на софийските отпадъци на депото в село Цалапица ще продължи. “Там не е констатирано никакво нарушение или замърсяване на околната среда”, каза кметът. Той е изпратил писмо до премиера Сергей Станишев с настояване областният управител на Пловдив да върне решение на общинския съвет в града за еднократно прекратяване на договори за извозване на балите до сметището в Цалапица.

В началото на седмицата областният управител Тодор Петков заяви, че смята да внесе решението на община Пловдив в местния административен съд, вместо да го върне за преразглеждане, защото няма доверие на градските съветници.

Междувременно Министерски съвет даде 20 милиона лева за реконструкция на пътища в община Пловдив. Те бяха част от сделката за посрещане на сметта на София. По договорката с правителството, на общината трябва да се отпуснат още около 17 милиона лева.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?