Разделянето на сиамските близнаци от Сливен е невъзможно

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен е невъзможно

Разделянето на сиамските близнаци Богдан и Янко, които се родиха през август 2016 година, е анатомично невъзможно и технически неосъществимо, а рискът от такава интервенция е необоснован. Това е заключението на водещи консултанти и специалисти от няколко болници, които са провели редица прегледи и изследвания на децата, за да изготвят становище до болница в САЩ дали е налице анатомична и функционална възможност за тяхното разделяне, както и относно възможността да бъдат транспортирани за операция.

Близките на децата са подали заявление до Фонда за лечение на деца, като единствено американската клиника дава шансове за разделянето на близнаците, но за целта трябва да има заключение на български специалисти.

Становището на българските лекари обаче е, че разделянето на близнаците е невъзможно и опасно.

Според тях става въпрос за “тежка комплексна вродена аномалия“, тъй като близнаците са сраснати в тазово-седалищната област с обща коремна кухина.

Близнаците са родени на 22 август 2016 г. в болница в Сливен от 14-годишна майка, като бащата е роднина по съребрена линия. По документи бащата се води неизвестен и поради непълнолетието на майката законни представители са нейните родители.

До средата на месец септемри т.г. близнаците са били настанени в Дом за медико-социални грижи за деца “Вяра, Надежда и любов” - гр.Бургас, където се отглеждат. По разпоредба на МЗ те са посетени от този мултидисциплинарен медицински екип, за да може лекарите да се запознаят с актуалното им състояние и да се произнесат относно възможността за тяхното разделяне.

В последствие децата постъпват в “Пирогов“ след прогресивно влошаване на общото им състояние. При постъпването в Детска реанимация са в тежко увредено общо състояние, интоксикирани, с намаляване на телесното тегло, с изоставане във физическо и психическо развитие.

По време на престоя им в “Пирогов” са били проведени високоспециализирани образни и функционални изследвания и консултации с водещите специалисти от различните области от Института по педиатрия, Националната кардиологична болница, Клиника по педиатрия към Александровска болница, Университетска многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия “Св.Наум”, “Пирогов”. Децата са подробно прегледани от 14 водещи специалисти – 5 от тях са национални консултанти, един е републикански консултант, а останалите са завеждащи клиники и отделения. Всички те са установили редица малформации и физически увреждания на децата, които правят невъзможно разделянето им.

Споделяне

Още по темата

Още от България