Разделянето на здравните пакети пропада заради оставката на кабинета

ГЕРБ отказва да финализира реформата на Москов в парламента

Петър Москов със заместниците си и председателя на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ), сн. БГНЕС

Разделянето на плащания от НЗОК здравен пакет на основен и допълнителен, което трябваше да влезе в сила от 2017 година и е съществена част от започнатата от здравния министър Петър Москов и правителството реформа в сектора, няма да бъде финализирано от този парламент. Промяната, която беше отменена от Конституционния съд в началото на март заради нормативна неяснота, в момента отново е на дневен ред в парламента, където чака да бъде гласувана на първо четене в зала.

“Няма никаква логика да се гледа този законопроект, защото той касае визията на едно министерство, което е в оставка“, коментира пред Mediapool председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ.

“Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш“, допълни тя.

Самият Москов продължава да настоява за приемането на предлаганите от него промени, но също изрази несигурност дали в настоящата ситуация ще влязат в дневния ред на парламента.

Той коментира пред Mediapool, че настоява за приемане на промените не само в Закона за здравното осигуряване, но и промените в лекарственото законодателство, които се надява до завършване на работа на това правителство да бъдат приети и внесени в парламента.

“Дали ще бъдат приети, зависи от дневния ред и възможността на този парламент в това фрагмантирано състояние да работи. Това, което зависи от правителството, е направено“, допълни той.

Самият Москов декларира, че той не би останал като здравен министър в служебен кабинет.

Разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен беше ключова част от предлаганата от Москов здравна реформа. Идеята беше в основния пакет да попадат тежките и социално значими заболявания, които изискват незабавен прием в болница, а в допълнителния – състояния, които позволяват планов прием в болница и съответно се формират листи на чакащите пациенти.

Разделянето на пакетите бе една от най-революционните и най-атакуваните идеи на Москов и претърпя съществена метаморфоза от първоначалната идея до крайно смекчения впоследствие вариант. В крайния вариант около 200 клинични пътеки попаднаха в основния пакет, 60 – и в основния, и в допълнителния, като лекарите трябваше да преценяват според тежестта на състоянието дали пациентът веднага да бъде приет в болница или да препоръча планов прием, който може да бъде отложен с до два месеца. И едва 3 клинични пътеки останаха изцяло в допълнителния пакет.

Въпреки критиките от всички посоки премиерът Бойко Борисов до последно подкрепяше предлаганите от Москов промени и само преди няколко дни коментира, че това са непопулярни реформи, зад които ГЕРБ застава, а ДСБ са се изплашили и избягали.

След оставката на кабинета висяща остава и друга порция промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които здравното министерство наскоро предложи за обществено обсъждане и Москов се надява правителството да приеме. С тях се предлагаше още по-драстична регулация на пазара със създаването на държавно дружество за осигуряване на липсващи медикаменти, затягане на режима за изписване на иновативни терапии в болниците, генерично заместване и задължителни денонощни дежурства в аптеките.

Според Дариткова отлагането на реформите няма да причини хаос в системата, тъй като в нея на практика нищо не се е променило от 2014 година насам освен въвеждането на пръстовия идентификатор.

Споделяне

Още по темата

Още от България