Раздор в БСП заради номинацията за кмет на Варна

Борислав Гуцанов, обявен за "тумор в партията", обмисля да обжалва избора на Анелия Клисарова

Борислав Гуцанов

Раздор в БСП предизвика кандидатурата на проф. Анелия Клисарова за кмет на Варна, одобрена от Националния съвет на социалистите в неделя.

Левицата категорично отхвърли кандидатурата на председателя на политическа партия "Възраждане" Костадин Костадинов за кмет на Варна, съобщи пред журналисти зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. По думите му една от причините е, че платформата на Костадинов и ценностите, които изповядва, се разминават с тези на БСП.

През юли ръководството социалистите свали доверието си от Гуцанов като председател на социалистите в града. Мотивите бяха състоянието на структурата на БСП в крайморския град, представянето на последните местни избори и противоречия в организацията. Структурата във Варна обаче продължава да го подкрепя и все още не е избран нов лидер.

Кирил Добрев коментира, че целият дебат на пленума се е оформил около това кой да води листата с общински съветници във Варна. Добрев посочи, че председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов е със свалено политическо доверие и членовете на Националния съвет категорично са изразили мнение, че той няма как да води листата на БСП във Варна. Кандидат за кмет ще бъде проф. Анелия Клисарова, която ще води и листата, и няма никаква драма, коментира Добрев.

По думите му Гуцанов е явление в партията, което е като "тумор" в БСП и ръководството се е опитало да го прекрати.

Междувременно, Гуцанов обяви, че обмисля да обжалва кандидатурата на Клисарова.

"Този избор е нелигитимен. Имаше грубо погазване на устава и правилата", каза той. По думите му се отнемат правомощията на варненската партийна организация и листата се пренарежда изцяло от Националния съвет.

"Това е втората по големина организация. Листата беше пренаредена изцяло от Националния съвет по предложение на Кирил Добрев. Няма такива правила. Аз обмислям жалене в съда на това решение, тъй като смятам, че трябва да бъде защитено достойнството на варненската конференция и организация", заяви Гуцанов.

Въпреки скандала Гуцанов увери, че няма да бламира кандидатурата на Клисарова, и местната структура ще работи за доброто представяне на местния вот през октомври. Той уточни, че номинациите на варненските социалисти са били две – на Костадин Костадинов и кап. Георги Георгиев, и подчерта, че втората кандидатура не е стигнала до обсъждане, защото всичко е било предварително режисирано.

В отговор Кирил Добрев коментира, че досега никой социалист не си е позволявал да обжалва в съда решения на Националния съвет. Имаме контролна комисия и тя ще изрази своето становище по възраженията на друга група социалисти, добави той.

При разглеждането и гласуваето на актуализацията на бюджета на партията е решено всеки месец да се удържат по 4000 лв. от заплатите на евродепутатите социалисти. Средствата ще отиват в касата на БСП. Решението ще се изпълнява до края на годината, защото за 2020 г. ще бъде гласуван нов бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?