Раздор в Италия: Лидерът на "Пет звезди" обяви, че "Лига" заплашва да свали правителството

Ди Майо (ляво) и Салвини

Партия "Лига" заплашва да свали италианското правителство заради скандал с подкуп, в който е замесен един от високопоставените ѝ политици, предаде Ройтерс в петък.

Агенцията се позовава на изявление от днес на коалиционния партньор в правителството Движение "Пет звезди".

Италианският вътрешен министър и лидер на "Лига" Матео Салвини отхвърли тези твърдения, но сериозните словесни сблъсъци подчертават бързото влошаването на отношенията между коалиционните партньори в навечерието на изборите за Европейски парламент.

Вълненията в коалицията започнаха вчера, когато бе сложено началото на официално разследване срещу икономическия съветник на Салвини Армандо Сири по съмнения, че е получавал подкупи, за да прокарва интересите на компании за възобновяема енергия.

Сири, който е високопоставен служител в министерството на транспорта, отрече тези твърдения.

Министърът на транспорта от Движение "Пет звезди" Данило Тонинели обаче отстрани Сири от длъжност, докато случаят не се изясни.

Едностранните действия на Тонинели провокираха недоволството на партия "Лига" и доведоха до взаимни обвинения между двете политически сили, които през май миналата година успяха да сформират правителство след парламентарни избори в Италия без ясен победител.

"Лига" днес дори заплашва да свали правителството. Изумен съм", написа във Фейсбук Луиджи Ди Майо, обвинявайки коалиционните си партньори в безотговорно поведение.

Ди Майо посочи още, че навремето партията му е забелязала как Сири се опитва да прокара "спорни" мерки.

"Спомняме си ги. Когато достигнаха до нас, ни се сториха странни и ги спряхме. Без нас, кой знае какво щеше да стане", изтъкна Ди Майо без повече подробности.

"Лига" иска да управлява добре и дълго време в интерес на италианците. Мислите за правителствена криза са само в главата на Ди Майо", заяви Матео Салвини в кратко изявление.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа