Раздор в парламента заради гласовете от Турция на евроизборите

Раздор в парламента заради гласовете от Турция на евроизборите

Бойкот на опозицията, частично подкрепен от НДСВ, попречи на управляващите да прокарат от раз правото на българските изселници в Турция да участват в предстоящите у нас избори за Европейски парламент (ЕП).

След драматично заседание в четвъртък, продължило пет часа, парламентарните групи на ОДС, ДСБ, БНС и “Атака” се обединиха и напуснаха пленарната зала и отказаха да участват в гласуването на закона за избор на евродепутати.

В разгорещените и остри спорове участваха предимно опозицията и депутати от ДПС и БСП. НДСВ, третата партия от управляващата коалиция, остана безмълвна. Нито един жълт депутат не излезе на трибуната, за да каже позицията си.

Предизвестеният скандал тръгна от предложението на депутати от ДСБ да се въведе т.нар. принцип на отседналост и в евровота да могат да участват български граждани, които са живели в страната през последните 6 месеца. Същата позиция защитиха ОДС и БНС. Правната парламентарна комисия с гласовете на управляващите обаче се обедини около идеята да не се въвежда такова ограничение, а в изборите да могат да участват българи, които “имат статут на продължително или постоянно пребиваващи”.

БСП и НДСВ обвинени в поредна сделка

“ДСБ настоява да се въведе  принцип на отседналост, тъй като хората трябва да са информирани и да знаят за кого и за какво гласуват. Такъв принцип е бил въведен в Литва, Чехия, Унгария, Полша и др. държави”, мотивира предложението на ДСБ Екатерина Михайлова.

Веднага след нея думата взе независимият Павел Чернев, който обяви, че подкрепя предложението на ДСБ, защото “граждани, които нямат нищо общо с Европа, етнически, религиозно и пр., не може да определят какъв ще е съставът на ЕП”.  По думите му турските изселници, които са електорат на ДПС, ще отидат да дадат гласовете си под влияние и диктат, а не по собствена воля.

Надежда Михайлова (ОДС) попита НДСВ и БСП на каква цена са се отказали от първоначалната си идея принципът на отседналост да е 3 месеца и подкрепиха ДПС той да отпадне. Тя напомни необичайно високата избирателната активност на електората на партията на Ахмед Доган. “На последните избори, само в една секция в Турция, са гласували 2 500 души или това означава по един човек на всеки 20 секунди. Както казвате вие: аферим! Това се казва избирателна активност”, каза Надежда Михайлова.

Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че ДПС си има специфични интереси, които ще брани и се обърна към НДСВ с въпроса защо са се отказали от предложението си да има ограничение от 3 месеца, за да можеш да участваш в евровота.

“При първото четене на законопроекта лицата ви бяха доста помръкнали, явно сега сте направили някаква сделка да отстъпите пред ДПС ”, коментира Красимир Каракачанов, съпредседател на ПГ на БНС. По думите му България не гласува за анадолски меджлис, а за ЕП. Независимият Димитър Абаджиев бе на мнение, че манипулациите, които се извършват с гласовете на турските изселници, ще продължат и занапред.

Както обикновено, най-остър в изказването си беше Павел Шопов (“Атака”), който заяви, че “ДПС е противоконституционна партия, която се ръководи отвън и от чужди служби”. По думите му “ДПС е стъпила на шията на БСП и НДСВ и казва”ще бъде нашата и ние ще властваме, нека се карат гяурите”.

Иван Колчаков от ОДС даде пример с Великобритания, където право на глас имат данъкоплатците. Ако си пребивавал повече от 6 месеца в страната, ставаш данъкоплатец, обясни той и допълни, че както и в националните парламенти, така и в ЕП се разпределят ресурси, а за да разпределяш ресурси, трябва да си участвал в тяхното набиране.

ДПС: Ще се нарушат конституционните права на гражданите

Текстовете, които предлагате, са антиконституционни, заяви Четин Казак (ДПС). Според него гражданите на България, където и да се намират, имат права и задължения и едно от тези права е това да упражнят правото си на глас. Казак допълни, че с принципа на отседналост ще се въведат ограничения за активното избирателно право.

Екатерина Михайлова го репликира с аргумента, че няма нарушение на конституцията, тъй като в нея се казва, че изборите за членове на ЕП и участието на гражданите в тях се уреждат със специален закон.

Лютви Местан обяви, че ДПС ще се противопостави на всеки опит да се нарушат конституционни права на българите.

Нашите позиции са принципни, а не защото ДПС "ни е стъпило на врата", каза Кристиян Вигенин от Коалиция за България. Българските граждани, независимо в коя страна са, имат право да гласуват за своите представители - не бива да бъдат лишавани от правото да имат представителство в европейския или в българския парламент, посочи той.

Според Мая Манолова (БСП) политическите проблеми трябва да се решават с политически аргументи, а не с въвеждането на ограничения.

В крайна сметка дебатът бе прекратен след искане на Надка Балева (БСП). Тогава “Атака” поиска 15-минутна почивка, а след нея опозиционните групи, които проведоха консултации, обявиха, че напускат залата. Тогава управляващите от БСП, НДСВ и ДПС гласуваха и отхвърлиха предложението на ДСБ за въвеждане на срок за гласуване на евроизборите, но Каракачанов настоя за поименна проверка и след като тя бе направена, се оказа, че НС няма кворум и заседанието бе разпуснато.

Поименната проверка показа, че депутати от НДСВ не са влезли в залата, тъй като са солидарни с опозицията. Лъчезар Иванов, Светослав Спасов и Яни Янев обявиха, че имат принципна позиция и че искат да се въведе принцип на отседналост. Според представители на жълтата партия в нейните среди имало разногласия по въпроса, тъй като са били водени преговори между НДСВ и ДПС за общи листи, но Ахмед Доган е отрязал царистите. Според социологически проучвания шансовете на НДСВ да вкарат и един евродепутат са минимални.

В петък гласуването на законопроекта трябва да продължи. В кулоарите Каракачанов и лидерът на “Атака” Волен Сидеров обявиха, че ще продължат “парламентарната битка” и че няма да позволят да има анадолски евродепутати. Каракачанов обяви, че ще се обърне към президента Георги Първанов, ако спорните текстове в закона бъдат приети, за да наложи вето върху тях.

Според някои прогнози, при очакваната ниска избирателна активност, българските изселници в Турция ще могат да изберат между един и двама от 18-те български представители в ЕП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?