Раздор в петролната асоциация заради подготвяните регулации на бизнеса

Раздор в петролната асоциация заради подготвяните регулации на бизнеса

Заради предложения от редица депутати законопроект за административно регулиране на търговията с горива и петролни продукти е възникнал раздор в Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Организацията обединява най-големите играчи на пазара, които реално са облагодетелствани от новите порядки, тъй като редица от дребните бензиностанции и търговци на пропан-бутан например няма да могат да покрият финансовите изисквания за регистрация на бизнеса им, каквато се въвежда заедно с банкови гаранции за извършване на дейност.

Компанията "Инса Ойл" чрез собственика си и управител Георги Самуилов е поискала да напусне БПГА явно заради несъгласие със законопроекта, макар от съобщението на петролната асоциация да не са посочени изрично мотивите.   

Организацията изразява категоричното си несъгласие с мотивите на Самуилов за напускане на асоциацията.

"Представител на "Инса Ойл” ООД е участвал в обсъждането на всички идеи, предложени на вниманието на работната група по подготовката на законопроекта за административното регулиране на бранша, и е бил напълно информиран за всички детайли, засягащи този проект, както и всички членове на БПГА. Поради това, внезапно появилото се нежелание от страна на тази компания  да се ограничат нарушенията на нелоялните играчи на пазара и да се сложи ред в сектора, буди съмнение за действителните ѝ мотиви", посочва се в съобщението на БПГА.

Управителният съвет на асоциацията е решил да предложи на общото събрание на организацията изключването на "Инса Ойл” ООД, която е един от големите търговци с горива на едро..

"Твърдо стоим на позицията си, че нелоялните търговци в отрасъла увреждат интересите на спазващите правилата участници на пазара и изкривяват конкуренцията в този бранш. Ние, членовете на БПГА, сме убедени, че позитивното отношение към проекта на закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход от страна на всеки участник на пазара на горива е ясен знак за неговото твърдо намерение да работи легално и съобразно правилата", допълват от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес