Раздори и преврат в Zamunda - обвинения в политически амбиции и кражба

Раздори и преврат в Zamunda - обвинения в политически амбиции и кражба

Най-популярният български торент тракер Zamunda преминава през смяна на собствениците и контролиращите го с обвинения в кражба, преврат и политически амбиции. В крайна сметка се стигна до функционирането на два сайта Zamunda с различни домейни, като казусът, който стана публично известен в сряда, все още не е ясен напълно.

 

На официалния сайт Zamunda.net бе качено съобщение, че "група хакери са свалили бекъп на сайта и е възможно да вдигнат няколко сайта с подобен дизайн и информация от предишните дни", а малко по-късно и ново уточнение: "Този сайт беше жертва на ръководството си. Алчността и политическите амбиции на някои хора бяха на път да се възползват от широката аудитория на Zamunda.NET и да превърнат Вас потребителите в заложници на амбициозен политически проект".

 

В същото време в съобщение на сайта Zamunda.se се посочва, че на 11 април администратор break, имайки достъп до emai -а с който се управлява домейна Zamunda.net го е прехвърлил на друг собственик.

 

Според собственика до 2007 г. и сегашен приятел на сайта Мартин Павлов, през нощта на 11 април бивш служител с достъп до системата е пренасочил домейна Zamunda.net към сървъри, които се намират под контрола му. Там той е качил цялото съдържание на торент тракера и обикновените потребители не забелязали нищо на сутринта.

 

Първата работа на окупатора била да изтрие всичките си бивши колеги. Скоро във форума на сайта плъзнала мълвата за преврат. "Zamunda е откраднат, узурпиран, присвоен или както искате го наречете от човека, облечен в абсолютното доверие на приятелите си от екипа. Никой не се е усъмнил в него дори за секунда. Обичали сме го и сме го уважавали, като приятел, а той ни продаде за пари", пише един от ликвидираните администратори.

 

По думите му става дума за внимателно планирана акция - намиране на спонсори, закупуване на сървъри, преговори с рекламодатели и бягство зад граница.

 

От постинга се разбира, че открадналият Zamunda.net е известен с никнейма Break и е работил по изграждането на тракера. След това се опитал да създаде своя собствена компания, но не му потръгнало.

 

При щурма си Break изтрил всички налични резервни копия на информацията, за да затрудни максимално бившите си колеги.

 

За щастие, бекъпи се правели на още едно място и на основата на един от тях "изтритият" екип започнал да изгражда торент тракера на ново място и с нов домейн, зад който Мартин Павлов застава лично - Zamunda.se. Там са и хората, качили голямата част от торентите.

 

Според Мартин Павлов крадецът вероятно ще изчака докато изтекат вече сключените договори и след това ще предложи оферти през своята фирма. Даже и новото ръководство да не успее да събере добър екип, винаги може да продаде домейна, който в момента струва много пари. Освен това, не бива да се забравят и огромните масиви от потребителски данни, натрупали се през годините.

 

Новината за интернет кражбата бе потвърдена пред Дарик радио и от собственика на другия голям български торент портал Arena.bg Елиан Гешев. Той обясни, че потребителите, влизали във вече откраднатия портал, не трябва да се притесняват за кражба на лични данни, нито за злоупотреба с пароли.

 

В подкрепа на новата Zamunda вече се обявиха десетки сайтове, включително и един от най-големите портали за субтитри, който обяви, че ще свали линковете си от старата Zamunda.net.

Споделяне

Още по темата

Още от България