Раздяла с 450 чиновници слага начало на съкращенията във военното министерство

Раздяла с 450 чиновници слага начало на съкращенията във военното министерство

Министерството на отбраната започва съкращенията в сектора с освобождаването на близо 450 чиновници. В понеделник влизат в сила устройствените правилници на Министерството на отбраната (МО) и на изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело”.

Така числеността на служителите в администрацията на МО се редуцира с 32% - от 1432 щатни бройки остават 980, а в агенцията - с 34% до 511 щатни бройки.

От министерството съобщиха, че 447 служители ще бъдат съкратени. Предизвестия и заповеди ще получат 276 служители от администрацията и 171 служители на агенцията. Само преди дни, в началото на месеца, военният министър обяви, че от администрацията на МО ще бъдат съкратени реално около 230 души.

Шефът на синдикат “Отбрана” към КТ “Подкрепа” Тодор Воденов съобщи за Меdiapool съобщи, че на съкращаваните ще бъдат изплащани обезщетения между 3 и 5 заплати в зависимост от всеки отделен случай, като те са договорени с ръководството на отбраната.

Служителите, на които им остават месеци до пенсия, ще бъдат оставени на работа.

61 от служителите в администрацията, които ще бъдат съкратени, са достигнали пенсионна възраст. Такива в агенцията са 17.

Съкращенията на чиновниците във военното министерство започна с фалстарт, след като шефът на ИА "Военни клубове и военно-почивно дело” Мария Димчева реши да започне съкращаването на служители, още преди да е влязъл в сила новият устройствен правилник. Така в края на април на близо 140 души бяха връчени заповеди и предизвестия. Впоследствие обаче инспекторатът на министерството констатира нарушение на кодекса на труда и директорът на агенцията с нова заповед отмени предните си заповеди за освобождаване на служителите.

В резултат на управленската маневра обаче десетки служители на агенцията заведоха жалби в съда. Наскоро шефът на ВАС Константин Пенчев, с когото министърът на отбраната поиска среща, прогнозира, че влизането в сила на новия устройствен правилник на МО ще доведе до серия съдебни дела срещу министерството.

Военният министър Аню Ангелов вече обяви редукция и във висшите командни звена на армията с около 30%. Идеята е горната граница във висшия команден етаж да не надвишава 2% от личния състав, който ръководи.

Очаква се намаление да има и в числеността на въоръжените сили, която в момента е около 32 000 души, в това число и незаетите щатни бройки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?