Разфасован делфин изплува край Несебър

Разфасован делфин изплува край Несебър

Делфин, убит и с изрязани гръбни филета, изплува на брега в местността "Аурелия" край Несебър, съобщи сайтът "Бивол". Защитеното от закона морско животно е открито от граждани в понеделник около 17 часа. Трупът е с отчетлива дупка от куршум или хладно оръжие с кръгло острие от лявата част на главата. Делфинът е умъртвен, а след това е изрязано и месото му.

В региона действат организирани групи бракониери, които избиват делфините с цел търговия, пише "Бивол". Месото от делфин се предлага в някои ресторанти по Черноморието, а също така се изнася и за Турция, където е част от менюто в тамошни заведения. РИОСВ-Бургас вече е сезирана за поредния скандален случай и е получила снимките на убитото животно от редакцията на електронното издание.

Убийството на делфин се квалифицира като престъпление с промените в Наказателния кодекс през 2011 година. Тези морски животни са включени и в Червената книга на застрашените видове в света и ловът им е забранен постоянно.

Преди година морето изхвърли убит делфин край къмпинг "Корал" до Царево, което предизвика значителен обществен отзвук. Тогава прокуратурата излезе със становището, че животното е починало от удавяне и не е жертва на престъпление, въпреки многобройните сигнали, че бракониерството с делфини зачестява. Министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов обеща наказание за виновниците, но такива не бяха намерени и случаят бе приключен.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?