Разгневен от натиска, Борисов поиска посланиците да питат преди да говорят

Премиерът специално открои "Туитърите" на Манфред Вебер

Бойко Борисов, Младен Маринов и Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е призовал посланиците в София да използват официалните канали, за да получат информация преди да правят коментари неинформирани по чувствителни въпроси като убийството в Русе. Това разказаха за Mediapool източници от Министерския съвет след безпрецедентната среща на Борисов с дипломатическия корпус в столицата. На нея присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов, за да разкажат от първа ръка за разкритията и ареста на Северин Красимиров.

След приключването на срещата участниците отказаха официален коментар пред медиите. Сутринта премиерът вече бе показал, че е гневен от факта, че множество фактори на международната политическа сцена са направили връзка между убийството и работата на Виктория Маринова като журналист, без да имат никаква информация.

Във вторник вечерта германската полиция задържа по българско искане 21-годишния Северин Красимиров, който е засечен по ДНК анализ. Основната версия за убийството е, че става въпрос за спонтанно сексуално нападение.

Разсипаха ни от "Туитъри"

Източници на Mediapool разказаха, че Борисов бил особено ядосан на един от потенциалните кандидати на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия Манфред Вебер. Неговият коментар в "Туитър", смята Борисов, е бил първи и е задал тона на острата международна реакция по случая и обвързването на убийството с работата на Виктория Маринова в русенската телевизия. Борисов ще постави въпроса за поведението на Вебер на срещата на ЕНП на 17 и 18 октомври.

"Те ни разсипаха от Туитъри... И аз тука доста ще си променя и за шпицен кандидата мнението (бъдещият кандидат за председател на ЕК на ЕНП, сред номинираните е и Манфред Вебер-б.р.). Много внимателно съм ги чел всичките. Ще имаме сериозен разговор в Европейската народна партия (ЕНП), като отида там. Но това е политиката. Много неща бих казал още, но те ще минат добрия тон. Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване, към всеки сигнал. Няма такъв, който да не е даден на МВР и на прокуратурата за разследване. С нищо не сме заслужили – като държава говоря – така да бъде охулена само за няколко дена", коментира Борисов в сряда на специалния брифинг, на който представи резултатите от разследването. Той се проведе два часа преди срещата с посланиците.

В сряда сутринта Манфред Вебер бе сред първите, които поздравиха българските власти след новината за арестувания заподозрян. "Силно приветствам предварителните резултати от разследванията на убийството на Виктория Маринова. Българските власти действат бързо и ефективно. Имаме пълно доверие в българските власти да намерим справедливост за семейството и близките на Виктория Маринова", написа Вебер в "Туитър".

Преди това той написа в социалната мрежа, че е шокиран от убийството на български журналист и напомни, че това е третият такъв случай в ЕС в последната година,

Реакция по случая имаше от повечето европейски държави, но нито една от тях не се е свързала с българските власти чрез посолството си в София. Подобно поведение на партньорските държави се случва за първи път, твърдят от правителството. Единствено председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е поискал от София информация по официален път. След това неговият екип е изчакал с реакцията си.

"Целта на един извършител на поръчково убийство е да вземе пари, за да може да си ги харчи. Не си оставя слюнките и да не обяснявам всичко – по жертвата, за да може 100% да бъде закован. И въпреки това, тъй като знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях през тези дни... Защото очаквах, че това, което са ни учили – не само на правосъдие, не само на разследване, не само като действия на полицията – да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът...", каза Борисов

Реакциите след тежкото престъпление имаше буквално от всички големи международни организации. Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш призова за бързо разкриване на престъплението. Ресорният комисар на Съвета на Европа Дуня Миятович поиска разследването в България да се проведе под международен надзор. Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова предложи помощ на България, а малко по-късно такава бе предложена и от САЩ. Ключови фигури от ЕНП също изразиха възмущението си от убийството на русенската журналистка и настояха за наказания за виновните.

Чудовищни коментари за България

”В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно… С нищо не сме заслужили като държава, така да бъдем охулени”, допълни премиерът
Той не скри, че е подразнен от това, че българи са направили така през последните дни, че за България да се говори като за Малта и Словакия, където имаше поръчкови убийства на журналисти.

"Да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин. Да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то с най-тежко престъпление – нападение над разследващ журналист. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в САЩ какво се е случило в България. Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай", каза Борисов.

Още поздравления от Брюксел

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също "приветства бързите и активни усилия на премиера Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи от другите държави-членки на ЕС, успешно арестуваха заподозрения убиец на журналиста Виктория Маринова". Поздравления бяха предадени от представителството на ЕК в България.

"Бързата реакция и съвместните усилия демонстрират решимостта за постигане на справедливост при такива позорни действия. Мислите ни са със семейството и приятелите на Виктория Маринова", казва Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?