Разговори с Катар за внос на втечнен газ

Перспективите за доставка на втечнен природен газ от Катар за България, както и други енергийни въпроси от взаимен интерес, е обсъдил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с вицепремиера и министър на енергетиката и промишлеността на Катар Абдула бин Хамад ал Атия. Това е станало в рамките на започнала в понеделник в Париж международна конференция за използването на ядрената енергия за мирни цели, съобщиха ден по-късно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Трайков се е срещнал и с други енергийни министри и представители на енергийни компании, сред които и по предварителен план трябваше да са и “Електрисите дьо Франс“ и “Газ дьо Франс“.

В рамките на форума министър Трайков е участвал в кръгла маса, посветена на финансирането на ядрената енергетика. В изказването си той е посочил, че ядрената енергетика запазва значението си в енергийния микс на България. По думите му предстои АЕЦ “Белене“ да бъде преструктуриран като частен проект, а в АЕЦ “Козлодуй” е в ход предпроектно проучване за изграждане на един или два нови ядрени реактора. 

Теми на дискусиите на конференция са били ролята на ядрената енергия и енергийният микс като условия за устойчиво развитие, начините за финансиране на ядрените програми, нормите за отговорно използване на ядрената енергия, формата на сътрудничество с „новите” страни производителки на ядрена енергия и др., допълниха от икономическото ведомство.

Франция е важен външноикономически партньор на България. Париж заема шесто място в стокообмена на страната ни с държавите от ЕС. Към ноември 2009 г.е регистриран спад от над 15% в българския износ за Франция и също намаление от близо 30% във вноса у нас от Франция. Водещите стоки в българския износ за Франция са дрехи, месо, машинни части, санитарно обзавеждане и др., а във вноса ни от Франция – автомобили и транспортни средства, индустриални инсталации, медикаменти и др.

Франция заема 15 място сред водещите чуждестранни инвеститори в България. По предварителни данни на БНБ към септември 2009 г. френските инвестиции у нас са били около 179 млн. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?