Разговорите приключиха, ще има и следващи, да гледаме напред

Разговорите приключиха, ще има и следващи, да гледаме напред

"Разговорите приключиха на този етап, но ще има и следващи". С тези думи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира лаконично в неделя пред БНР завършилите енергийни разговори между българската и руската страна в петък и събота в резиденция "Евксиновград".

Трайков не бе особено конкретен за хода на преговорите, нито даде оценка доколко резултатите от тях са положителни за България. "Размисълът свърши с постигането на договореното, сега вече гледаме напред", каза той.

"Разговорите бяха нормални и бяха рационални", добави министърът. "Просто двете страни бяхме дефинирали достатъчно точно интересите си и тръгвайки от по-отдалечени позиции, имаше нужда от време, за да бъдат сближени те. Това е ... баналната истина за такъв вид разговори", обясни той.

"Сами по себе си тези преговори не решават проблемите, а въпросът с енергийната ни независимост от Русия пък не решават въобще", посочи Трайков. "Енергийната независимост е много-много по-голяма тема, която е обект на работа в голям период от време и е резултат от стратегически решения. Тези преговори бяха част от реализирането на такава стратегия, но дори и само част от тази тема, защото преговорите и по новите договори тепърва продължават, но по тях поне имаме ангажиращи срокове за това кой кога трябва да представи проект, т. е. че руската страна трябва да представи проект до 10 август и че трябва да бъдат сключени най-късно до 30 юни следващата година и че основен принцип в тях са преките преговори между "Булгаргаз" и "Газпром", каза още Трайков.

"Тоест това са принципите, а каква реална форма ще придобият договорите, е все още обект на много работа и на много такива късни нощи и нерви", допълни той.

"Искрено вярвам, че резултатите са устойчиви само тогава, когато и двете страни смятат, че интересите им са защитени и че те са отстъпили в разумното, но другата страна е показала разбиране и отчитане и на техните интереси, за да има решения, които се основават от една страна на добър дух и взаимни добри чувства и воля, а от друга са работещи в чисто практически план", смята министърът.

По отношение на евентуалната американска инвестиция той потвърди, че когато през април е бил във Вашингтон, изрично е поканил компанията "Шеврон" да дойде и да направи проучвания за шистов газ, защото това е реална стъпка за енергийната ни диверсификация.

"Ако намерим газ в България, 90% от въпросите се решават. Но също така ... проучването за такъв газ само по себе си е много скъпа инвестиция. Самите проучвателни работи струват стотици милиони долари, без да е сигурно, че крайният резултат ще е позитивен, затова за мен е важен дори и фактът, че компания като "Шеврон" - а в случая не е дори само тя, имаме още поне двама кандидати - са готови да предприемат такива проучвания, защото те реално са инвестиции в България. Хем са инвестиции, хем могат да доведат до нещо важно и голямо", коментира той и съобщи, че се подготвя провеждането на конкурс за райони в Североизточна България за търсене.

По повод на твърденията на ядрения физик Георги Котев, че в АЕЦ "Козлодуй" е вкарвано рециклирано ядрено гориво, вместо свежо, министърът разясни:

"Още когато станах министър, поръчах на всички, въвлечени в темата и компетентни, да обяснят за какво става дума, да дадат становище. Включително беше ми дадено независимо проучване на една шведска фирма за качеството на горивото. Отвсякъде резултатите бяха, че няма нищо такова ... Ако има тъмни и неизяснени моменти по такива теми, аз съм човекът, който най-много иска да ги знае", каза Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес