Разговорите за климатичните промени "пред прага" на сделка

Разговорите за климатичните промени "пред прага" на сделка

"Пред прага" на сделка за намаляването на въглеродните емисии са участниците в продължилата две седмици среща на ООН за климатичните промени в Бали, Индонезия, съобщиха световните агенции в петък, след като краят на сесията се проточи, а генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун обяви от Източен Тимур, че смята в събота да се върне на острова за разрешаване на спора.

От изтеклите по-рано информации става ясно, че страните-участнички в срещата са от различните страни на прага на бъдещата сделка и не успяват да се разберат за конкретни цифри, които да се запишат като ниво за намаляване на парниковите емисии за богатите страни до 2020 г.

Десетте най-горещи години

1998 г. – 0.52 С

2005 г. – 0.48 С

2003 г. – 0.46 С

2002 г. – 0.46 С

2004 г. - 0.43 С

2006 г. – 0.42 С

2007 г.* - 0.41 С

2001 г. – 0.40 С

1997 г. – 0.36 С

1995 г. – 0.28 С

* По предварителни данни

ЕС настояваше във финалната декларация да бъде включен конкретен ангажимент за намаляване на емисиите от вредни газове в развитите промишлени страни с 25-40% до 2020 г. от нивата, които са имали през 1990 г. САЩ и Канада бяха против това, като нито една от страните не дава признаци, че е готова за компромис.

Домакините от Индонезия се опитват да намерят решение на проблема с компромисен текст, в който не се споменават никакви цифри за 2020, но се съдържа упоменаване на факта, че емисиите от вредни газове трябва да бъдат стабилизирани до края на следващото десетилетие и богатите страни трябва да изиграят важна роля в това отношение, пише Кафене.нет.

"Продължаваме да настояваме за включването на текст с указание за намаляване на емисиите в развитите страни до 2020 г.", каза в петък еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас, но вече без да споменава числа.

Все още обаче не е ясно, дали участниците в срещата приемат компромиса, предлаган от домакините. Според информация на Ройтерс изготвен е и проектодокумент, който опитва да сложи край на спора между САЩ и Европейския съюз на последния ден от двуседмичния форум. Според агенцията в документа се запазва амбицията до 2050 г. емисиите да бъдат съкратени наполовина спрямо нивата от 2000 г., като преди това пикът на тези емисиите бъде достигнат в годините между 2017 и 2022.

Разговорите на индонезийския остров имат за цел да бъде изработена "Пътна карта от Бали", която ще доведе в крайна сметка до договор, който да замести Протокола от Киото, който изтича през 2012.

2007 г. седма по жега в историята

Независимо от охлаждащия ефект на тихоокеанското атмосферно явление "Ла Нина", 2007 г. се оказва една от най-горещите в историята от 1850 г. насам, предаде ББС в петък. Според изчисления на учените от Центъра Хадли на Източнобританския университет, представени на срещата на ООН за глобалното затопляне в Бали, настоящата година може да се смята за седмата по ниво на средната температура на Земята.

Така 11 от последните 13 години се сред най-горещите за последния век и половина и ръководителят на отдела за прогнози на Центъра Хадли Вики Поуп отбеляза, че изнесените данни  потвърждават нуждата от незабавни действия срещу глобалното затопляне.

В началото на годината същите учени прогнозираха, че 2007 г. може да стане най-горещата за целия период на наблюдение. "Тогава бе фиксирано слабо течение "Ел Ниньо" и средните температури значително превишаваха нормите", отбеляза Фил Джоунс от центъра. В средата на април обаче се появило явлението Ла Нина и отнело част от топлината.

Ел Ниньо и Ла Нина са две противоположни природни явления, наблюдавани в екваториалната част на Тихия океан.

Ел Ниньо характеризира необичайно топло течение в северо-западното тихоокеанско крайбрежие на Южна Америка, което е с половин градус по-високо от обичайното на повърхността на водата и което според учените влияе сериозно върху изменението на климата.   

Ла Нина пък е обратното явление, при което температурата на повърхността на водата спада също с  половин градус под средното ниво.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?