Разграбват пустеещия спортен комплекс "Червено знаме" (Видео)

Спортното министерство чака инвеститор и отхвърля идеята обекта да се прехвърли към Столична община

Пустеещият спортен комплекс "Червено знаме" ударно се разграбва. Видео от рушащата и пустееща сграда показа изоставени инструменти за къртене, горелки, газова бутилка с цел кражба на желязо, материали и дограма. То бе пуснато във фейсбук от общинския съветник Борис Бонев от инициативата "Спаси София".

"Ние ги хванахме в крачка как къртеха, всичко, което могат да изкъртят от този басейн. Когато ги конфронтирахме отговорът беше, че това е фирма, която има договор и се е разбрала с охраната", разказа Бонев. Той уточни, че след това се разбягали.

По-къснона място дошъл и човек, който наглежда обектът и станало ясно, че става въпрос за "най-нагла кражба", разказа още Бонев. 

Бонев бе категоричен, че става въпрос за абсолютна безстопанственост и някой трябва да понесе отговорност за случващото се. 


Видео: "Спаси София"

Спортното министерство чака инвеститор

От 8 години спортният обект е към Министерството на младежта и спорта. Преди броени дни "Спаси София" предложи изоставения басейн и спортен комплекс "Червено знаме" да бъде прехвърлен от Министерство на спорта на Столична община с цел извършване на ремонт. От гражданската инициатива настояваха за създаване на работна група, която да обсъди как уникалният за София комплекс, който от десетилетие е изоставен, да започне най-сетне да служи на софиянци и българските спортисти.

Борис Бонев обаче посочи, че от ведомството на Красен Кралев отхвърлили идеята му с мотив, че "имало инвестиционно намерение". "Само, че такива се обещават от 2005 г. и досега нищо не е направено. Опасяваме се, че има апетити за мястото на спортния комплекс, където да се появи поредният жилищен комплекс например. Очевидно е, че Министерството не може да се справи с поддръжката и модернизацията на комплекса", добави Бонев.

Изненадващо от Столична община "Спаси София" е получила положителен отговор за нуждата от създаването на работна група за бъдещето на басейните.

"Публично се обръщаме към г-н Кралев и го призоваваме към отговорно поведение - да седне на масата на преговорите. Интересът на 1.5 млн. софиянци е този комплекс да бъде ремонтиран и работещ и то в най-кратки срокове. А ако София ще има претенциите да бъде европейска спортна столица, то тогава е недопустимо любими и ценни обекти като Червено знаме или къпалнята Мария Луиза да тънат в руини", добави Бонев.

Стара слава

Комплексът е открит за Европейското първенство през 1985 г., като съоръжението открива пътя към успеха за редица наши плувци и скачачи. Петте басейна, трибуните за над 2000 човека и всички останали съоръжения от години тънат в разруха, отнемайки шансът за високи спортни успехи и професионална реализация на днешни спортисти.

Заради остър недостиг на закрити басейни, те са принудени да тренират в чужбина. Спортната традиция на България и днешните ни спортисти не заслужават подобно срамно отношение,  посочват от "Спаси София".


Видео: Drone Reporter

Споделяне

Още от България