Разградското предприятие "Амилум" инвестира над 240 млн. лв. в нови мощности

Оборотът на лидера в ЮИ Европа е над 500 млн. лв., а средната заплата около 2000 лв.

Лидерът в производството на подсладители от царевица в Югоизточна Европа – "Амилум България" ще увеличи двойно производството си на подсладители от царевица с инвестиция от над 240 млн. лв. в нови мощности.

По този начин компанията отговаря на увеличеното производство на царевица у нас и се подготвя за очакваното повишаване в търсенето на подсладители от нишесте след изтичането на квотите за захар в Европейския съюз.

Краен собственик на "Амилум България" ЕАД е американската "Арчър Даниълс Мидланд Къмпани" (Archer Daniels Midland Company - ADM), която се търгува на фондовата борса в Ню Йорк.

Изграждането на завода в Разград започва по американска технология през 1985 г., когато е учредено държавното предприятие "Царевични продукти". След срива на социализма в края на 80-те години строителството е спряно и заводът остава незавършен. През пролетта на 1993 г. предприятието е продадено на джойнт венчър между ADM и белгийската компания "Амилум". Това става първата голяма сделка на започналата през 90-те години приватизация. Предприятието е довършено и започва работа на следващата година. Американската ADM става едноличен собственик на компанията от 1 ноември 2015 г. Днес предприятието в Разград отбелязва четвърт век от старта на производството си с плановете за удвояване на капацитета си.


"Инвестициите вече са в истинската, реалната икономика и добавената стойност остава в България", каза премиерът Бойко Борисов при старта на изграждането на новите производствените мощности на "Амилум България" в Разград.

Той посочи, че години наред инвестициите са правени във вериги магазини, банки, ЕРП-та и печалбата е изтичала в чужбина. По думите му много по-добрата инфраструктура в България, както и по-доброто сътрудничество между бизнеса и институциите, създава условия за ново качество на инвестициите.

Борисов даде пример с държавните субсидии за земеделските стопани от над 1.5 млрд. лв. годишно - "за да има царевица, за да има заводи, за да има работни места".

Инвестиция за над 240 млн. лв.


Американската ADM ще инвестира 242 млн. лв. в завода си в Разград. Основната дейност на дружеството е производство на подсладители от царевица - фруктоза, нишесте, декстроза, глюкоза и спомагателни продукти за хранителната и нехранителната индустрия.

Новата инвестиция ще удвои капацитетът на предприятието. Предвижда се да бъдат монтирани допълнителни линии, които ще повишат преработката на царевица от 1300 на 3000 тона на ден или общо 900 000 тона годишно.

Освен това ADM планира изграждането на нови съоръжения за производство на етанол, които ще използват остатъчните продукти от производството на подсладители. По този начин, предприятието ще подобри показателите си за устойчиво развитие чрез намаляване на отпадъците и подобряване на енергийната ефективност.

Очакванията са разширението на "Амилум България" да приключи до две години, като над 80% от продукцията ще се изнася на международните пазари.

Новата инвестиция се очаква да създаде около 300 временни и постоянни работни места, както в самия завод, така и в местната икономика.

По-голямата част от продукцията на предприятието ще бъде изнасяна за международните пазари и ще доведе до значителен положителен резултат за търговския баланс на България, отбеляза Борисов.

"Ние сме изключително оптимистични за бъдещето – нашите цели са да затвърдим позицията на ADM Разград като основно преработвателно предприятие в Югоизточна Европа и водещ европейски производител на кристална декстроза", каза Пиер Дюпра, президент за Европа, Среден Изток и Африка и член на Изпълнителния съвет на ADM.

"Проектът ни в Разград е важна инвестиция за бъдещото развитие на българското земеделие и преработвателна индустрия. Чрез увеличаване на капацитета за преработка на царевица, ние вече ще можем да отговорим на нуждите от повишеното земеделско производство в региона", допълни той.

За инвестицията си ADM получи сертификат за първокласен инвеститор от Българската агенция за инвестиции.

Приходите от близо 504 млн. лв. и средна заплата от над 2000 лв.

Разградското предприятие изпрати изключително успешна 2016 г. Приходите на компанията от продажби достигнаха близо 504 млн. лв., което е ръст от 73 на сто спрямо предходната година. Чистата печалба на дружеството също нарасна значително достигайки близо 47 млн. лв. , показва последният публикуван финансов отчет на компанията за 2016 г.

Компанията има активи за близо 125 млн. лв., а неразпределената натрупана печалба възлиза на 208 млн. лв.

Основните пазари на дружеството са България (57 млн. лв.), Германия (52 млн. лв.), Турция (51 млн. лв.), Полша (48.7 млн. лв.), Румъния (45 млн. лв.), Чехия (44 млн. лв.), Гърция (39 млн. лв.) и Словакия (26.7 млн. лв.).

Най-големите ѝ клиенти са чешкото, българското и румънското дружество на "Кока Кола", както и "Норланд Пейпър" и "Болгаро" ООД.

Вестта за разширяването на производството на американската компания предизвика оптимизъм след разградчани заради високите заплати, които се дават в предприятието.

По данни от финансовия отчет за 2016 г. във фирмата средно са работили 255 души, като над половината от тях имат магистърска или бакалавърска степен на образование. Разходите за възнаграждения и социалните осигуровки за тях възлизат на над 12.4 млн. лв.

"По време на нашето 25-годишно пътешествие, хората винаги са били нашият най-важен актив и ние приемаме тяхната безопасност за най-важния ни приоритет при всеки проект. След като вече два пъти печелим годишните национални награди по безопасност и здраве при работа в България, ние ще продължим да инвестираме в нашата програма за безопасност за да сме сигурни, че предприятието ни в Разград ще продължи да бъде желано място за работа", каза Пиер Дюпра.

Българското дружество се управлява от 6-членен Управителен съвет и 3-членен Надзорен съвет, чиито възнаграждения възлизат общо на 1.484 млн. лв. през 2016 г. Това е с около 400 хил. лв. по-малко спрямо предходната година.

Официално собственик на "Амилум България" е регисрираното в Холандия дружество "Ийстстарч" , което се притежава от "Арчър Даниълс Мидланд Финанс" Б.В.(5%) и "Арчър Даниълс Мидланд Юропиън Холдингс" Инк. (95%). И двете дружества са регистрирани в Холандия. Краен собственик на компанията е "Арчър Даниълс Мидланд Къмпани", която се търгува на фондовата борса в Ню Йорк.

Американската компания е един от най-големите преработватели на земеделска продукция и производител на хранителни съставки в света с повече от 31 000 служители, обслужващи клиенти в над 170 държави.

С глобална верига за доставки, която включва 500 обекта за приемане на земеделска продукция, 270 предприятия за производство на съставки, 44 развойни центъра и най-добрата транспортна мрежа за земеделска продукция в света, ADM свързва земеделските реколти с домовете, създавайки продукти за производство на храни, животински фуражи, индустриални и енергийни приложения

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?