Разгромена на бойното поле, "Ислямска държава" няма да изчезне

Разгромена на бойното поле,  "Ислямска държава"  няма да изчезне
За наближаващо военно поражение на групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия говорят всички официални лица и експерти, но единодушно предупреждават, че организацията няма да изчезне и ще се нагоди към новите условия, за да продължи своята битка. 
 
При наличието в тези две страни на неспокойна, маргинализира сунитска общност, а в останалия свят на хиляди привърженици и симпатизанти, готови за действия в името на каузата ѝ, групировката ще мине в нелегалност и след време ще се възроди - може би с друго име и в различна форма, но със същите цели, прогнозират те.
 
"Военната победа в Ирак, постигната с много усилия, не е съчетана с политическа визия за периода след Даеш /арабското съкращение за ИД/, предвиждаща реинтеграция на арабското и сунитското население в иракската политика", коментира за АФП Жан-Пиер Филию, преподавател в парижкия Институт за политически изследвания ("Сианс По").
 
"Още по-лоши са перспективите в Сирия - добави той, - където кюрдските милиции и армията на Асад са на път да завладеят съответно Ракка и Дейр аз Зур. Тази липса на дългосрочна стратегия осигурява на Даеш съществено пространство, за да се възстанови в близко бъдеще, продължавайки да поддържа в цял свят мрежи от симпатизанти и активисти, разпалвани от крайната жестокост на тази битка."
 
Националният координатор на разузнаването на САЩ Дан Коутс отбеляза през май пред комисия от Сената, че "освен Ирак и Сирия, ИД се стреми да подсигурява взаимовръзка между своите клонове и мрежи по света и да допълва действията им със свои стратегически разработки".
 
"По наша преценка ИД запазва волята и способността да ръководи, да създава условия, да подпомага и вдъхновява транснационални атаки", подчерта той.
 
"Съпротивата ще продължи"
 
В статия от 2 септември, озаглавена "ИД след халифата", Тара Муни и Андрю Байърс - аналитици и съоснователи на "Контратерористична мрежа", предричат, че групировката ще изгуби териториалния контрол върху завладените региони (в апогея на завоеванията ѝ с площ колкото Италия и седеммилионно население) "през следващата година".
 
"Международните длъжностни лица трябва да се подготвят за две бъдещи заплахи", смятат те. Това са "еволюцията на ИД след халифата и групировките, които ще я наследят и може да застрашат още повече регионалната и международната сигурност".
 
ИД ще успее без труд да запази високоефективни нелегални структури и действащ пропаганден апарат, способен да вдъхнови джихадисти от цял свят, добавят специалистите.
 
"Загубата на територии в Ирак и Сирия може би дори ще насърчи още повече вълци единаци да минат към действия в Европа и САЩ, за да покажат, че са решени и способни да нанасят удари", посочват те.
 
Всички експерти изтъкват и заплахата от страна на стотици, а в скоро време и хиляди "призраци" - западни джихадисти, калени в битки и завърнали се в родните си страни. Те обикновено попадат в затвора, но някои може да останат опасни с години, дълго след като излязат на свобода.
 
Засега в Ирак и Сирия "проектът за владичество на ИД претърпя неуспех, но ИД не е разгромена", заяви пред АФП Лудовико Карлино, специалист по джихадистките движения от изследователския център "Ай Ейч Ес кънтри риск".
 
Оцелелите бойци от групировката ще отстъпят в долината на Ефрат - част и от двете страни, която ще стане "плацдарм за съпротивата на ИД, минала в нелегалност".
 
Тази пустинна зона с дължина 160 километра, богата на петрол, приютява вече между 5000 и 10 000 бойци и командири на джихадистите, смята командването на международната коалиция срещу ИД начело със САЩ.
 
"В крайна сметка - резюмира Томас Маккейб, бивш анализатор и антитерорист, работил за ВВС на САЩ, - разрушаването на халифата е знакова победа, но все пак не окончателна. Световната джихадистка съпротива ще продължи."
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят