Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ражда се и държавен оръжеен мастодонт

В ход е продажбата на атрактивни имоти в София и край Варна, старото ръководство на ДКК не ще да си ходи

3 коментара
ВМЗ-Сопот бе обновен

"Държавната консолидационна компания" (ДКК) тихо и полека се превръща в държавен оръжеен мастодонт по примера на "Българския енергиен холдинг". Само за последната година капиталът ѝ нарасна от 9 млн. лв. на над 231 млн. лв. Процесът беше започнат от министъра на икономиката Божидар Лукарски, но продължава и при наследника му Теодор Седларски в служебния кабинет.

По времето на Лукарски в активите на ДКК бяха включени 14 държавни фирми, ключовите от които са оръжейни -  "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ-Сопот), "Кинтекс" и "НИТИ" Казналък.  "Авионамс" е на път да се присъедини към тях, но това ще стане след изчистването на въпроса с придобиването на компанията от ДКК, каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред Mediapool.

Официално по документи в Търговския регистър собственик на "Авионамс" все още е дружеството "Хедж Инвестмънт България", зад което стои фалиралият банкер Цветан Василев. Заводът за ремонт на военни самолети и хеликоптери беше продаден на ДКК преди няколко месеца от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на КТБ  заради необслужван кредит за 28.9 млн. лева. Цветан Василев обаче обжалва сделката и очевидно съдебното дело все още не е приключило.

Засега извън ДКК остават единствено заводите "Терем", които са под шапката на Министерството на отбраната, но нищо чудно и те да се присъединят към мастодонта.

Целта на събирането на държавните оръжейни заводи в ДКК е създаване на силна компания, която да управлява по-добре държавните активи, коментира зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред Mediapool.

В тази връзка бяха предприети смени в ръководството на ДКК от страна на служебния министър на икономиката Теодор Седларски и промени в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. 

Това стана след съмнителна сделка с продажба на държавен имот от дружество в капитала на ДКК на фирма, свързана с политика от ДПС Делян Пеевски. За случая Седларски сезира и прокуратурата. Последва изтичане на запис в медии, свързани с Пеевски, в който се чува как служебният министър на икономиката обсъжда с неизвестни мъж и жена промени в бордовете на държавните дружества ВМЗ и "Ел Би Булгарикум". След изтичането на записа смени не последваха, а Божидар Лукарски сезира прокуратурата.

Сега става ясно, че Седларски не е успял да смени и ръководство на ДКК, назначено от предшественика му Лукарски. Неговото решение се оспорва от един от освободените членове на директорския борд - Лъчезар Ангелов Калбуров. Заради висящото съдебно производство, определение на съдия Румяна Спасова от Софийския градски съд спира вписването на промените в ръководството на ДКК, става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър.

Този сблъсък от интереси сочи, че има големи апетити към държавните оръжейни предприятия. Ако на този етап продажбата им изглежда невъзможна, защото са в забранителния списък за приватизация, не е сигурно дали не се подготвя такава в близкото бъдеще или пък просто се търсят начини за ползване на каналите за доставки на оръжие и за други продукти. Трета хипотеза е продажбата на атрактивни имоти през военните дружества чрез заобикалянето на закона, така както стана при Музея за виното в София, купен от дъщерно дружество на "Булгартабак".

Военните конфликти вдигнаха на крака отбранителната индустрия

През последните години военните конфликти не само изправиха на крака отбранителната ни индустрия, но в момента ВМЗ Сопот и другите държавни оръжейни предприятия са едни от най-печелившите. Според последните публикувани финансови отчети на страницата на финансовото министерство за деветмесечието на 2016 г. възходящият им тренд продължава.

След като през първия мандат на Бойко Борисов оръжейниците от ВЗМ-Сопот протестираха срещу липсата на работа, днес предприятието има осигурени поръчки за години напред, работниците са се увеличили с 1000 души през изминалата година и вече са над 4000, а средната работна заплата е над 950 лв. Продажбите на ВМЗ-Сопот са нараснали близо три пъти за деветмесечието на 2016 г. спрямо година по-рано и надхвърлят 300 млн.лв. Печалбата пък се е увеличила над 7 пъти до близо 130 млн. лв. Основните пазари са в Близкия изток и Северна Африка.

С над една четвърт нарастват и продажбите на търговеца "Кинтекс" и за деветмесечието на годината възлизат на над 77 млн. лв. Държавното дружество изнася боеприпаси, въоръжение и резервни части за Алжир и Индия, като общата стойност на доставките е около 15 млн. евро. Печалбата на компанията към края на септември нараства с близо 50% и достига 6.8 млн. лв.

Не такива бляскави са резултатите на развойното предприятие "НИТИ" Казанлък, което произвежда военно оборудване и муниции, но и то отчита увеличаване на приходите с близо една пета до 1.3 млн. лв. за деветмесечието на 2016 г. спрямо година по-рано. Печалбата му обаче намалява, а причината за това са отписани задължения за 664 хил. лв. Към края на септември 2016 г. компанията е успяла и окончателно да изплати задълженията си, които подлежат на принудително изпълнение.

Идеята за вкарването на военните предприятия в ДКК "е да се създаде единна държавна структура, която да осъществява управлението на производството и търговия с военна продукция. Консолидацията на отбранителната индустрия на етапа, в който са налице обективни предпоставки, свързани както с осигуряването на необходимите отбранителни способности, така и с промени на пазара на отбранителни продукти, ще доведе до по-ефективно изразходване на средствата за отбрана, от една страна, и до увеличаване на конкурентните предимства на индустрията, от друга", се казва в отговора на Министерството на икономиката до Mediapool.

Според икономическото министерство консолидацията ще способства за създаване на:

- Условия за интегриране в една структура на етапите от пълния жизнен цикъл на някои отбранителни продукти и системи;
- Възможности за повишаване на конкурентоспособността на международните пазари;
- По-силни позиции при използване на перспективите за двустранно или многонационално сътрудничество – актуална тема в контекста на новата политика на ЕС в областта на отбраната и сигурността;
- По-силни позиции и конкурентоспособност при участие в национални и международни търгове;
- По-големи възможности за получаване на финансиране;
- Повече възможности за целенасочени дейности в областта на изследванията и технологичното развитие на въоръжения, системи и продукти, свързани с отбраната.

Така представените обяснения от икономическото министерство звучат логично, ако не се вземе предвид идеята, с която беше създадена ДКК - да заобикаля закона. Вместо парите от приватизация да отиват в Сребърния фонд, държавните дружества се вкарват в ДКК и парите от продажбата им отиват в държавния бюджет под формата на дивидент.

Зад благородната идея за създаване на мега държавен военен холдинг прозират съмнения, че се търси вратичка за заобикаляне на закона.

Атрактивни имоти за продан

Повод за това подозрение идва от факта, че продажбата на Музея на виното е станала без знанието на Министерския съвет, каквото по закон е било необходимо. Икономическият министър Теодор Седларски съобщи, че тази сделка е дадена на прокуратурата, но към момента няма информация какво е движението по нея. 

В края на мандата на втория кабинет на Бойко Борисов с разрешението на ръководството на ДКК "Националният институт за вино и спиртни напитки" продава Музея на виното на "София БТ", зад която стои Делян Пеевски за 8.6 млн. лв. Парите са платени и са в института, казаха от икономическото министерство.

През миналата година в активите на ДКК са вкарани няколко атрактивни имота за продажба към които очевидно има инвеститорски интерес, но публичната информация за тях е оскъдна и почти не се знае нищо, най-вероятно за да бъдат продадени на "правилните" кандидати.

Единият имот се намира в курортен комплекс "Чайка" край Варна на брега на морето. Той е с площ 8548 кв.м и върху него има хотел, три бунгала, открит плувен басейн и бар басейн. В момента се подготвя продажбата му от Агенцията за приватизация и следприватизацонен контрол (АПСК). Данни за имота на страницата на АПСК все още няма, защото има изчистване на документите по собствеността на имота и изготвяне на пазарната му оценка. 

Другият имот подготвен за продажба е с площ от 60 дка в софийското село Лозен в местността "Три бари". Върху него има построени сгради, но от публикуваните документи не става ясно какви.

В активите на ДКК през миналата година е вкарано и държавното дружество "Летище Стара Загора", което е с отнет лиценз от 4 юни от 2007 г. и не работи. То се използва като база за изложения на селскостопанска техника, от което са и основните му приходи. По думите на Лукарски към летището има интерес от чужди инвеститори за превръщането му в индустриална зона.

Последен, малко преди да сдаде властта, в активите на ДКК е вкаран с цел продажба и парцел от 3 дка до търговския център "Парадайз" в София с излаз на улица "Иван Андонов". Оценката на имота е 101 082 евро и е направена от "Консулт комерс инженеринг 99". Ниската цена е обяснена с неправилната форма на терена – дълга и тясна, под която обаче минават важни инфраструктурни съоръжения. Предвидената плътност за застрояване на парцела е 40%, кинт 2 и озеленяване 40%, съгласно общия устройствен план. Наскоро Столичният общински съвет одобри в този район издигането на най-високата сграда в София – "Парадйз тауър" с височина от 215 метра на 55 етажа. Няма яснота дали теренът, вкаран в последните дни на Лукарски в ДКК, има общо с намеренията на собствениците на мола и небостъргача.

Божидар Лукарски не отговори на въпросите на Mediapool и не вдигаше мобилните си телефони за коментар.

От икономическото министерство обясниха, че всички имоти са апортирани в ДКК с цел последващата им продажба. Това ще стане по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, Закона за насърчаване на инвестициите или Правилник за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

Дали продажбите ще станат публично и прозрачно в условията на конкуренция или тайно както при Музея за виното предстои да видим.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Александър Борисов
  #3

  Правиме оръжие,а войска нямаме. Леле,сиромах...

 2. Bлaдo
  #2

  това е добре - от оръжие добре се печели, а и ние добре го правим... Само трябва съответните държавни служби да си вършат работата и да предпазват оръжейните ни заводи от саботажи, щото само за последната година имаше десетки пожари и взривове - все в цеховете, които конкурират руснаците на оръжейния пазар.

 3. не бива да има нищо държавно! Всичко трява да е на Пеевски, Цветелина, Черепа, Бойко! В краен случай може да е на концесия или чужда офшорка! Олигархо-демокрация ли градим, или нещо друго? А-а ма ха!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.