Раждането у дома – право на избор или игра на руска рулетка

Раждането у дома – право на избор или игра на руска рулетка

От няколко седмици темата за правото на жената да роди в домашни условия отново е на дневен ред и по нея се сблъскват различни гледни точки. Неправителствени организации настояват да се узакони присъствието на медицинско лице при домашното раждане, за да може жената да роди по възможно най-естествен начин, в уютна среда и в същото време да не подлага себе си и бебето на непремерен риск. Според лекари и пациентски организации обаче домашното раждане, дори и с цял медицински екип на място е твърде рисковано и дори граничи с играта на руска рулетка.

От Българския хелзински комитет заведоха дело срещу страната ни в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради рестриктивната правна уредба, която не позволява на майките да родят у дома си с медицинска помощ. Засега обаче властите остават по-скоро резервирани към раждането в домашни условия, тъй като не е ясно как ще бъдат разпределени отговорностите в този процес – кой плаща, кой носи отговорност при евентуални усложнения и увреждане на живота и здравето на бебето и родилката.

 

Неясноти около организацията и отговорността

 

По принцип сега НЗОК и държавата покриват разходите за раждането на всички жени, независимо дали са осигурени или не, отделен въпрос е, че много жени прибягват до услугите “избор на лекар“ и “избор на екип“, за които плащат допълнително като обикновено избраният специалист е този, който е следил цялата бременност.

 

За да има равно третиране на всички родилки, държавата би трябвало да поеме в същата степен и домашното раждане, а за ангажирането на конкретен лекар или акушерка евентуално да се доплаща.

 

Следва въпросът за отговорността. Сега при инциденти отговорност може да се търси от конкретен лекар и от лечебно заведение като най-често санкциите са за болницата като търговско дружество. Под въпрос е кой би носил отговорността при домашното раждане и ако това са лекарят или акушерката – биха ли се наели да я поемат. Ако пък родилките приемат да носят тази отговорност, стои въпросът какво следва при неблагоприятно стечение и фатален изход за бебето.

 

Друг въпрос е какво ще се прави ако жената е решила на всяка цена да роди у дома по естествен път, а се налага да роди с цезарово сечение по медицински показания.

 

За“ правото на свободен избор

 

За узаконяването на домашното раждане са неправителствени организации, майки, които вече са родили в домашни условия, Асоциацията на българските дули – жени, които помагат на родилката с физическа и психическа подкрепа, Алианса на българските акушерки.

 

Според привържениците на домашното раждане българското законодателство противоречи на Европейската конвенция за защита на правата на човека, според която жената има право да избере къде да роди.

 

Сега по принцип жената пак може да избере да роди вкъщи, но медицинските лица нямат право да присъстват на планирано раждане извън лечебно заведение. Т.е. - медицински екип може да се намеси, само ако бъде повикан, след като раждането е започнало.

 

Въпреки това по неофициални данни годишно у нас се извършват около 30 раждания в домашни условия.

 

Според поддръжниците на домашното раждане средата в болниците е неприветлива и дори шокираща за родилките, които са изложени на ярка светлина, силни шумове и др. Някои имат възражения и към легналата поза, в която се поставя родилката и която, според тях, затруднява процеса, както и към използване на медикаменти по време на раждането, влияещи на естествените процеси.

 

Някои жени смятат, че едно нормално раждане може да бъде асистирано само от акушерка. Самите акушерки обаче не подкрепят еднозначно опцията за домашното раждане, точно защото у нас липсват редица условия това да се случи.

 

Раждането у дама - “игра на руска рулетка“

 

В четвъртък организации на акушерките и медицинските сестри, работещите в спешната помощ и пациентски организации предупредиха, че раждането в домашни условия крие редица рискове за майката и бебето и го сравниха с “игра на руска рулетка“.

 

От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи смятат, че е по-добре като алтернатива на домашното раждане да бъдат създадени условия в болниците, така че жената да се чувства спокойно и уютно, както и да се помисли за отношението към жените в лечебните заведения, защото сега именно това отблъсква родилките от болниците.

 

Становището на Националната асоциацията на работещите в спешната помощ е, че раждането в дома носи големи рискове за майката и бебето, а отговорността от нежелани усложнения или смърт, ще бъде носена от екипа, оказал спешна помощ. Оттам посочиха, че медицинските екипи от центровете за спешна помощ нямат необходимата квалификация за водене или асистиране на раждане, не разполагат с нужната апаратура, нямат готовност за извършване на Цезарово сечение при необходимост и липсват кувьози. За сравнение, в Европа раждането вкъщи е подсигурено със специализиран транспорт и с екип специалисти, който предварително е уведомен и очаква родилката.

 

Освен това медиците изразиха тревога, че раждането в домашни условия се извършва при всякаква липса на стерилност. От Асоциацията за закрила на пациентите пък смятат, че при домашното раждане са нарушени правата на нероденото дете, което няма право на избор да получи качествена медицинска помощ, ако е родено вкъщи.

 

Друг проблем, на който обръщат внимание противниците на домашното раждане е, че при него по-лесно може да се извършва търговия с бебета, защото на практика раждането не се регистрира никъде.  

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари