Ражданията с цезарово сечение са се увеличи двойно за 10 години

Ражданията с цезарово сечение са се увеличи двойно за 10 години

Почти двойно са се увеличили ражданията чрез цезарово сечение за последните 10 години, съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол.

“През 2007 г. те са били 28% от всички раждания, през 2017 г. са 45.9%, като по официална информация средно 45% от тях се извършват в условия на спешност“, каза Ананиев.

“Смъртните случаи по време на раждане в България са около 11 души на 100 хил. души, докато в ЕС са 18 на 100 хил. Но това не трябва да ни успокоява, а да продължим да работим“, обясни Ананиев.

“Не съществуват утвърдени в практиката стандарти в родилната помощ на ниво ЕС. Всяка държава-членка има собствена практика в областта на акушерството и гинекологията. Всеки правоспособен лекар прилага своите знания и умения в практиката, като за последствията отговаря персонално“, каза Ананиев в отговор на въпрос за състоянието на родилната помощ у нас.

“В помощ на лекарската практика са правилата за добра медицинска практика. Важно е да отбележим, е медицинският стандарт по акушерство и гинекология, който предстои да бъде обнародван, принципно не регламентира медицинското поведение при отделните заболявания. Той определя изискванията към персонала, оборудването, обхвата на дейност и т.н.“, каза Ананиев.  

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?