Разходите на Бритиш петролиъм заради петролния разлив стигнаха 1.6 млрд. долара

Британският петролен гигант Бритиш петролиъм е похарчил досега 1.6 млрд. долара заради петролния разлив в Мексиканския залив, съобщиха световните агенции в понеделник.

Компанията обяви, че са платени щети по над 26 500 от общо 51 000 иска за обезщетения, равняващи се на общо 62 милиона долара. В разходите влиза и първият транш от 60 милиона от общо 360-те милиона долара, които ще бъдат необходими за изграждане на верига от изкуствени острови за защита на крайбрежието на Луизиана.

Според Бритиш петролиъм още е прекалено рано да се каже колко средства ще бъдат похарчени за отстраняване на разлива, отстраняване на пораженията по крайбрежието, за обезщетения и помощи на крайбрежните щати.

Експерти обаче са на мнение, че сумата може да достигне от 30 до 100 милиарда долара заради съдебните искове, - частни и държавни - които ще бъдат подадени срещу групата.

Предстои Управителният съвет на Бритиш петролиъм да реши дали да бъдат изплащани тримесечните дивиденти на акционерите на фона на натиска върху компанията да спре изплащанията, докато се разбере каква ще бъде общата стойност на разходите около петролния разлив.

Президентът на групата Карл-Хенрик Сванберг е поканен да се яви в сряда в Белия дом за разговор с президента на САЩ Барак Обама, който в понеделник и вторник ще посети три южни американски щати, пострадали от екологичната катастрофа в Мексиканския залив - Мисисипи, Алабама и Флорида. Очаква се след това да направи обръщение към нацията за петролния разлив, съобщи БТА.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?