Разходите на домакинствата през юли надвишиха приходите

За първи път тази година през юли домакинските бюджети официално излязоха на минус и разходите превишиха, макар и с малко, приходите. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за доходите, разходите и потреблението на домакинствата за юли, публикувани в петък.

Така през месеца средното българско домакинство, което се състои от около двама души и половина, е имало 640.77 лв. доход или по 254.51 лв. на човек. Година по-рано – през юли 2006 г. средният доход е бил 508.95 лв. или на човек – 203.64 лв. За година средният доход на семейство се е повишил със132 лв.

През юли разходите на домакинствата са стигнали 644.70 лв., или са надхвърлили доходите с 4 лв. За същия месец на миналата година разходите са били 489.32 лв., което е позволило домакинствата да имат „излишък” от близо 19 лв. Статистиката не обяснява откъде се е получил дефицитът в семейните бюджети, но юли тази година е месецът с рязък скок в цените на основните храни, което е дебалансирало парите на домакинствата.

Делът за храна в общите разходи продължава да се снижава, но все още е висок в сравнение с високоразвитите страни от ЕС. През юли т. г. за храна са били отделяни 36.7% от всички харчове, а година по-рано – 39.2%. В старите членки на ЕС делът за храна в разходите на домакинствата е под 25%. В абсолютни суми домакинствата са дали повече пари за храна отпреди една година, но справката на НСИ за средната консумация на основни хранителни стоки през месеца и сравнението със същия месец на миналата година показва, че има известно намаление на средното потребление на някои храни. Така българинът е свил консумацията на хляб – от 9.6 през юли миналата година на 9.0 кг на човек през този юли, на прясно мляко – от 1.8 на 1.7 л., на яйца – от 11 на 10 броя, на зеленчуци – от 10.3 на 9.1 кг. Свито е и потреблението на картофи и захар. Същевременно се е запазило количеството на потребяваното месо, кисело мляко, зрял фасул. Повишила се е консумацията на пресни плодове.

Основният източник на доход в България остава работната заплата, следвана от пенсията. През юли тази година съществено се е повишил делът на доходите от продажба на имущество спрямо същия месец на миналата година. Ако преди година тези доходи са бил 0.5% от всички, то тази година делът им е скочил 7 пъти - до 3.4%.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?