Разходите на министерствата се свиват с още 15%

Разходите на министерствата се свиват с още 15%

Разходите на министерствата ще бъдат свити с още 15% към заложените в бюджета за тази година 10%. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след правителственото заседание в сряда. На него са били разгледани и приети мерки за допълнително затягане на финансовата дисциплина с цел годината да завърши без дефицит.

Разчетите на новия екип сочат, че се очертава надвишаване на разходите над приходите с около 2.5 млрд. лв., което трябва да бъде компенсирано наполовина чрез свиване на разходите и наполовина чрез повишаване на приходите.

Миналата сряда Дянков информира министрите за състоянието на бюджета и поиска от тях да предложат икономии.

През изтеклата седмица е намерен начин за намаляване на бюджетните разходи с 1.156 млрд. лв., което е 46% от очертаващия се дефицит от 2.5 млрд. лв. За целта разполагаемите средства на министерствата се свиват с още 15% до края на годината. На практика ограничаването на разходната част на годишна основа става 17.5% заедно със заложения в бюджета буфер от 10%.

Процентът на допълнителното свиване не е определен самоцелно. Неизпълнението на приходите е 16% и то трябва да бъде компенсирано, обясни министърът.

Финансовият и политическият риск на България се понижил

Оценка на агенция Ройтерс сочи, че финансовият и политическият риск на България се е понижил с 1.5% и ако страната ни реши да емитира в момента облигации, лихвата по тях ще бъде около 5.5-6.0%, похвали се финансовият министър Симеон Дянков в сряда. Преди няколко месеца лихвата щеше да е над 7.0%.

Още

Три сектора няма да бъдат засегнати от допълнителните съкращения на разходите – образованието, правната система и вътрешните работи и сигурността. В МВР средствата и без това са изчерпани и ще се търсят възможности за допълването им, уточни Дянков.

Няма да се правят повече съкращения на разходите, защото това ще се отрази негативно на вътрешното потребление. Това не е разумно на фона на продължаващото влошаване на икономиката, което ще продължи поне до края на годината, подчерта министърът.

Няма да се пипат пенсии и заплати, режат се капиталови разходи

Министърът обеща, че няма да се стигне до намаляване на пенсии, заплати и социални разходи, но за сметка на това се замразяват всички капиталови разходи на министерствата, където няма сключени договори, а където има, внимателно ще се прегледат, и тези от тях, които може, ще бъдат преразгледани.

Министърът даде пример с развалянето на договора за лизинг на два правителствени самолета, което няма да доведе до по-тежки негативи за държавата от вече платените вноски по лизинга.

Дянков не се ангажира с конкретни примери кои по-големи инвестиционни проекти ще бъдат отменени или замразени, а за проектите в енергетиката уклончиво отговори, че заедно с хора от Българския енергиен холдинг (БЕХ) всеки ден внимателно преглеждал проект по проект. В БЕХ се губят около 1 млрд. лв. от данъци, смята той.

Митниците натоварени да вдигнат рязко приходите

Недостигащите над 1.3 млрд. лв. за балансиране на бюджета трябва да се осигурят от увеличаване на приходите. Това ще стане чрез повишаване на събираемостта на митниците и главно на акцизите и съответно ДДС, обясни министър Дянков. Според него тук имало голям резерв.

При посещението си преди два дни в една от най-големите митници – русенската, той установил, че има огромно разминаване между потребяваните горива и събраните акцизи върху тях. Въпреки спада в потреблението на горива, намалението на приходите от акцизи и съответно на ДДС върху горивата е несъразмерно по-голямо - между 2 и 2.5 пъти спрямо миналата година.

Митниците могат да повишат рязко събираемостта, смята министърът. Той очевидно промени намерението си да поработи известно време със сегашното митническо ръководство, което декларира преди седмица, защото в сряда обеща до дни да оповести дали ще предприеме промени в агенция "Митници" и какви.

Министърът не поиска да съобщи името на евентуален приемник на сегашния митнически шеф Христо Кулишев. Спекулации в медиите сочат като наследник на Кулишев както бившия митнически шеф Емили Димитров – Ревизоро, до бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов, който бе неуспешен кандидат на ГЕРБ за кмет на Русе.

Споделяне

Още по темата

Още от България