Разходите на ВР за петролния разлив стигнаха 8 млрд. долара

Разходите на ВР за петролния разлив стигнаха 8 млрд. долара

Разходите на британската компания ВР по справянето с нефтения разлив в Мексиканския залив са достигнали 8 млрд. долара, се посочва в прессъобщение на компанията, разпространено в петък.

В сумата са включени изплащанията на компенсации на пострадалите от аварията, субсидии за поразените региони, заплащания по предявени искове, както и финансирането на самите дейности но ликвидацията на нефтеното петно и затварянето на сондажа.

За удовлетворяване на подадените 127 хил. иска за компенсации за нанесени от нефтения разлив щети са отишли 399 млн. долара. От компанията посочват още, че в последно време не се забелязва съществено увеличаване на на разходите за покриване на подобни претенции. В информацията се потвърждава, че за заплащане на компенсации за всички пострадали от екокатастрофата е учреден фонд от 20 млрд. долара.

Както отбелязва АФП, преди време компанията изчисли, че разходите ѝ около ликвидацията на разлива ще ѝ коства 32.2 млрд. долара. От началото на разлива досега капитализацията на дружеството е намаляла с 40 процента.

Аварията със сондата “Дийпуотър Хорайзън“ стана на 20 април, когато избухна пожар и загинаха девет души. Два дни по-късно платформата потъна и започна разлива на суров петрол в залива. Течът бе спрян напълно едва в средата на юли, като през това време петното достигна бреговете на американските щати Луизиана, Флорида, Мисисипи, Алабама и Тексас.

От британската петролна компания допълват, че към момента в работата по ликвидацията на последиците от аварията са ангажирани около 28 хил. души и 4 хил. плавателни съда.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?