Разходите за Интернет на нещата в ЦИЕ ще достигнат 11.2 млрд. долара

Разходите за Интернет на нещата в ЦИЕ ще достигнат 11.2 млрд. долара

Разходите за Интернет на нещата (IoT) в Централна и Източна Европа се очаква да достигнат 11.2 млрд. долара през 2018 г. Това е ръст от 15.5% спрямо предходната година, сочат данните на международната анализаторска компания Ай Ди Си (IDC), обявени в петък.

Според експертите, трите сектора, които ще инвестират най-много в IoT, са производство (2.2 млрд. долара), транспорт (1.6 млрд. долара) и комунални услуги (1.2 млрд. долара). Потребителският пазар на Интернет на нещата също се очаква да има сериозен ръст и да достигне 1.2 млрд. долара през 2018 г. Основен двигател на тази тенденция ще бъдат умните устройства, сигурността, автоматизацията и роботизацията при умните домове.

"IoT навлиза осезаемо в нашия живот. Ако до преди три-четири години говорихме само за "умни телефони“, то сега вече домът ни е "умен,“ колата ни е "умна“, градът ни е "умен“. Интернет на нещата се превръща в задължително условие за успешен бизнес. Компании от различни сектори – от ИТ до здравеопазване и земеделие инвестират в IoT", коментира Албена Спасова, председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания.

Разнообразните възможности и предизвикателствата на IoT ще бъде обсъждано на 15 май в София по време на IoT Adventure Forum 2018, организиран от академията с подкрепата на партньорите: IDC България, VMWare, HPE, БАИТ, Аутомотив Клъстър България, фондация „ЛИБРе“, Dev.bg, фонда Eleven Ventures и др.

Във форума ще участват лектори от водещи компании, които ще представят различните аспекти на екосистемата Интернет на нещата – умен транспорт и градове, разработване на Интернет на нещата, свързана индустрия, Интернет на нещата за потребителите, иновации и технологии и сигурност и защита на личните данни.

"С този форум искаме да повдигнем завесата и да покажем разнообразните възможности, които IoT дава, и предизвикателствата, пред които ни изправя", заяви още Албена Спасова, цитирана в съобщението.

Тя допълва, че в редица държави Интернет на нещата е приоритет не само на местната управа, но е и държавна стратегия. Европейската комисия също инвестира в областта. У нас има много компании, които разработват и внедряват IoT, добри практики има и на общинско ниво.

IoT Adventure Forum 2018 ще обяви и награди за най-добрите проекти, решения и компании в областта на Интернет на нещата в категориите: Умен град; Интернет на нещата за бизнеса;
Интернет на нещата за потребителите; Интернет на нещата стартъп и специална награда Интернет на нещата за обществото

Конкурсът е отворен за кандидатури до 30 април 2018 г., 18:00 ч. Експертен съвет, състоящ се от IoT стратези, ще определи победителите. Те ще бъдат обявени по време на официална церемония, която ще се проведе на 15 май като част от IoT Adventure Forum 2018.

Споделяне

Още от Бизнес