Според прогнозите:

Разходите за пенсии ще се увеличат с 370 млн. лв.

Догодина новите пенсионери ще са с 15 хил. повече

Бисер Петков

Разходите за пенсии през следващата година ще бъдат с 370 млн. лв. повече, отколкото са през тази година, прогнозират от Националния осигурителен институт (НОИ).

В тази сума влизат 120 млн. лв. годишно за въвеждане на швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите от 1 юли.

Пенсионната ваканция, която се кани да въведе правителството, ще струва на държавата около 45 млн. лв. допълнително. Ако бъде спряно увеличението на възрастта за пенсиониране и трудовият стаж, очаква се през 2014 г. да се пенсионират 15 300 пенсионери повече от планираното.

От години парите от осигуровки не са достатъчни да покрият разходите за пенсии. НОИ едва изплаща половината от средствата, а другата част се покрива с трансфери и субсидии от държавния бюджет. Въпреки това управителят на осигурителния институт Бисер Петков отрече "апокалиптичните сценарии" за прогнозирания крах на държавното осигуряване през август 2014 г.

Все още не е ясно дали държавата ще отпусне 40 милиона лева, необходими за коледни надбавки на 800-те хиляди пенсионери, които получават пенсия до 200 лв., каза Петков и припомни, че това е работа на екипа по изготвянето на националния бюджет. За да бъдат раздадени по 50 лв. на тези най-бедни пенсионери, държавата ще трябва да извади 40 млн. лв. от бюджета си, изчисляват от осигурителния институт.

Експерти търсят варианти за забавяне на увеличението на пенсионната възраст

На базата на отчетни данни за промяната в продължителността на живота, осигурителният институт е разработил два варианта за увеличаване на пенсионната възраст. Мерките вече са внесени за разглеждане от консултативния съвет по оптимизиране на осигурителната система към социалния министър, който заседава по тези въпроси от юли, обясни Петков.

По думите му, всички експерти са на мнение, че при нарастващата продължителност на живота неизбежно се налага корекция на процедурата по пенсиониране. Петков не се ангажира кой е най-добрият вариант от предложените, но каза категорично, че пенсионната възраст трябва да бъде обвързана с продължителността на живота.

Единият начин да се балансира реформата е пенсионната ваканция, а другият – постепенно и по-бързо увеличаване на възрастта за жените. Една от препоръките на Европейския съюз е именно изравняването на пенсионната възраст за мъжете и жените. По думите на Петков това са мерки, които всички страни с полово диференцирана пенсионна възраст възприемат - въпросът пред консултативния съвет в момента е дали това да стане плавно, или да бъде отложено.

Според Петков увеличаването на възрастта е започнало твърде рано. "След като през 2010 се постигна едно национално споразумение как ще се променят условията за пенсиониране, което предвиждаше увеличаването на стажа да започне от 2012, а от 2020 г. да се вдига възрастта, само година по-късно всъщност беше изтеглена по-напред втората мярка", обясни управителят на НОИ.

Споделяне

Още по темата

Още от България